151. Bombs and cigarettes

151. Bommen en sigaretten

30-10-1944

Kade, Roosendaal, Nederland
Liberation Route Europe

151. Bommen en sigaretten

Op 30 oktober 1944 kunnen de Roosendalers eindelijk een sigaret roken met hun bevrijders. In de jaren daarvoor is er veel gebeurd. Door het spoorwegknooppunt is de stad vaak het doelwit geweest van bombardementen. Bij sommige daarvan zijn vele doden gevallen. Eindelijk is er dan de bevrijding door de Engelse divisie die bekend staat als de Polar Bears.

Roosendaal werd op 30 oktober 1944 bevrijd door de 49th (West Riding) Infantry Division bekend onder de naam Polar Bears. In de dagen daarvoor had de strijd gewoed rond Roosendaal. De Engelsen hadden moeite de tankgracht de nagenoeg rondom de stad was gegraven over te komen. Een zware strijd ontbrandde in de driehoek Wouw-Roosendaal-Nispen. Ondertussen blies een Duits Sprengkommando duikers en bruggen op, waaronder die aan de Kade.

Roosendaal was tijdens de oorlog regelmatig het doelwit geweest van bombardementen, omdat de stad een belangrijk spoorwegknooppunt was. Aan het begin van de oorlog door de Luftwaffe, later door Engelsen en Amerikanen. Met vele doden als gevolg.

Rond half elf ’s ochtends op 30 oktober 1944 was er een Baileybrug over de Kade aangelegd en rolde het zware materieel de stad in. Roosendalers onthaalden enthousiast hun bevrijders.

Dit is een luisterplek: 151. Bommen en sigaretten
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Kade, Roosendaal, Nederland