Battle of the Sloedam

De Slag om de Sloedam

31-10-1944 - 03-11-1944

Postweg, Arnemuiden, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding
Liberation Route Europe

De Slag om de Sloedam

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Sloedam de enige verbinding tussen het vroegere eiland Walcheren en het schiereiland Zuid-Beveland. De verbindingsweg was 1.200 meter lang en slechts 45 meter breed en was van groot strategisch belang. De Duitsers verdedigden de Sloedam daarom zeer fel.

Rond 31 oktober was het grootste deel van het land rond de Scheldemonding gezuiverd van Duitse controle. Alleen de Duitse kustbatterijen op het eiland Walcheren weerhielden de geallieerden nog van het gebruik van de haven van Antwerpen. Walcheren was door de strategische Sloedam verbonden met het schiereiland Zuid-Beveland. Deze enige verbindingsweg werd het tafereel van zware gevechten.
De bevrijding van Walcheren begon over land met een aanval van de 2e Canadese Infanteriedivisie op 31 oktober 1944. De Canadese Black Watch, de Calgary Highlanders en Le Régiment de Maisonneuve van de 5e Canadese Infanteriebrigade voerden met succes vier frontale aanvallen uit. Het eerste bruggenhoofd aan de Walcherenkant van de Sloedam kon slechts enkele uren in geallieerde handen blijven. Daarna moesten de Canadezen zich terugtrekken.

Om de stagnerende aanval vlot te trekken werd besloten om de Duitsers te verrassen met een nachtelijke aanval vanuit de haven van Zuid-Kraaijert. Tijdens de nacht van 2 op 3 november staken Schotse soldaten van het 6e bataljon The Cameronians het water en het slik van de Sloe over. Ze landden twee kilometer ten zuiden van de Sloedam. Deze verrassingsaanval, genaamd Operatie Mallard, was succesvol. De Duitsers hadden niet gerekend op deze flankaanval en moesten zich terugtrekken. Op de verbindingsweg hadden nu ook de Canadezen succes. Op de middag van 3 november viel de Sloedam eindelijk in geallieerde handen.

Mediagallerij

Postweg, Arnemuiden, Nederland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën