75. AVOG's Crash Museum

75. AVOG's Crash Museum

23-09-1944

Europaweg 34, Lievelde, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bombardementen Verwoesting Gevechten Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

75. AVOG's Crash Museum

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland zo’n 6500 vliegtuigen neergestort. Hiervan kwamen er 400 in de Achterhoek terecht. Het AVOG Crash Museum in Lievelde betoont eer aan de geallieerde vliegers. Daarnaast worden onderdelen getoond van teruggevonden, geallieerde en Duitse vliegtuigen zoals motoren, propellers en landingsgestellen.

Lancaster stort neer
In het Crashmuseum zijn verhalen opgetekend van vliegers die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de Achterhoek vlogen. Zo ook het verhaal van staartschutter John Miller. Hij stapte op 23 september 1944 in Oost-Engeland aan boord van een Lancaster ED470 van het 61 Squadron Royal Air Force. Samen met 248 andere bommenwerpers ging hij op weg om het vliegveld Handorf bij Münster te bombarderen. Er waren echter Duitse nachtjagers actief en 15 Engelse bommenwerpers moesten het ontgelden. Eén daarvan was de Lancaster van Miller. Ongeveer boven Eibergen werd de kist tussen staart- en middenstuk getroffen, waarna er een felle brand uitbrak.

Parachute
John Miller schreef na de oorlog: “... overleg was niet meer nodig … ik moest er zo snel mogelijk uit. Ik draaide de staartkoepel opzij zodat ik eruit kon springen, de parachute vlug en provisorisch aangeklikt en springen maar!” Miller zweefde vanaf een hoogte van ruim drie kilometer naar de Achterhoekse bodem. Bungelend aan zijn parachute zag hij zijn Lancaster bij Zelhem neerstorten. Het staartstuk brak af en kwam twee kilometer noordelijker terecht. Zelf landde hij in een weiland bij Borculo.

Pilotenhulp
Een ander verhaal gaat over de Australische vlieger Bernard Sutton. Hij werd op 22 juni 1944 boven Meddo/Zwillbrock neergeschoten. Zijn collega’s kwamen om. Het Achterhoeks Verzet kende een aantal ‘pilotenlijnen’ om gestrande geallieerde vliegeniers via onderduikadressen weer terug te helpen naar Engeland. Naar schatting zijn in de Achterhoek zo’n 400 piloten geholpen onder te duiken. Zo ook Bernard Sutton. Hij dook onder in Eibergen en ontkwam naar Engeland. In augustus 1944 vloog hij alweer over Eibergen met een nieuwe bemanning.

Toeristische informatie

Europaweg 34, 7137 HN Lievelde GPS code: 52.01419, 6.61389

Dit is een luisterplek: 75. AVOG's Crash Museum
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

75. AVOG's Crash Museum

Lancaster stort neer
In het Crashmuseum zijn verhalen opgetekend van vliegers die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de Achterhoek...

Europaweg 34, Lievelde, Nederland

We zijn bezig met het testen van wat nieuwe functies, dus de website kan wat traag zijn, excuses voor het ongemak.