208. An important visitor

208. Hoog bezoek

22-09-1944

Wilhelminasingel 16-18, Weert, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

208. Hoog bezoek

Maart 1945 is Weert de plek waar de Engelse soldaten na ‘Operation Blackcock’ een welverdiende adempauze nemen. De mannen spelen een felle competitie op de voetbalvelden en sporten in de gymnastiekzaal van het Bisschoppelijk College. Ze weten dat ontspanning van korte duur is. Veldmaarschalk Montgomery komt de troepen inspecteren en decoreren.

Na de bevrijding op 22 september 1944 door het 1e bataljon The Suffolk Regiment, bood Weert voor korte of langere duur aan zowel Britse als Amerikaanse soldaten onderdak.

In grote gebouwen zoals het Bisschoppelijk College en de kazerne, in fabrieken en scholen en bij burgers thuis werden soldaten ondergebracht. Enerzijds waren dit troepen die na een wekenlange tijd in de frontlinie, hier weer op adem kwamen; anderzijds ging het om soldaten van eenheden zoals genie, die in de omgeving van Weert hun werkzaamheden verrichtten. 

Veldmaarschalk Montgomery bracht tot drie keer toe een bezoek aan de troepen in Weert voor het uitreiken van medailles. Dit gebeurde steeds in de gebouwen van het Bisschoppelijk College. Het gebouwencomplex, gelegen in het centrum was uitermate geschikt als onderkomen voor grote groepen soldaten. In de praktijk betekende dit dat de staf van een bepaalde eenheid hier inkwartiering vond en de rest van de troepen onderkomens in en rondom Weert betrok.

Toeristische informatie

Wilhelminasingel 16-18, Weert - GPS code N 51 15.143, E 5 42.261

Dit is een luisterplek: 208. Hoog bezoek
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Wilhelminasingel 16-18, Weert, Nederland