109. A paratrooper in Eindhoven

109. Een paratrooper in Eindhoven

18-09-1944

Stratumsedijk, Eindhoven, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

109. Een paratrooper in Eindhoven

Op 18 september 1944 maken Amerikaanse parachutisten bij deze kerk contact met de Britse grondtroepen. Op dat moment is Eindhoven bevrijd. Steeds meer mensen gaan de straat op en verwelkomen hun bevrijders met een overweldigend enthousiasme. De menigte wordt zelfs zo dicht dat de Britten en Amerikanen moeite hebben om verder op te rukken. Een Amerikaanse paratrooper vertelt.

De Eindhovenaren hebben de bevrijding van hun stad op 18 september 1944 met dolle vreugde gevierd. Ze heetten de Amerikanen van de 101e Luchtlandingsdivisie met groot enthousiasme welkom in de noordelijke delen van de stad en de Britten van het XXXe legerkorps in de zuidelijke delen. De feestvreugde was hier en daar zelfs zo groot dat de opmars van de geallieerden erdoor werd vertraagd, want de Eindhovenaren wilden hun bevrijders op alle mogelijke manieren bedanken. Na ruim vier lange jaren van onderdrukking was de ontlading enorm. Op veel Amerikaanse parachutisten die erbij waren, heeft dit een blijvende en diepe indruk gemaakt.

Toeristische informatie

kruising Stratumsedijk, Elzentlaan en Sint Jorislaan.
GPS code: 51° 25' 45.84"N 5° 29' 9.744"O

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Dit is een luisterplek: 109. Een paratrooper in Eindhoven
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Stratumsedijk, Eindhoven, Nederland