148. A German wall

148. Een Duitse muur

31-10-1944

Zuideinde / raadhuisplein, Welberg, Nederland
Liberation Route Europe

148. Een Duitse muur

Vlakbij deze plek stond in het najaar van 1944 een massieve betonnen antitankmuur. Het was een onderdeel van de Duitse verdedigingslinies. Van 31 oktober tot 3 november 1944 woedde er rond Welberg een veldslag tussen de Canadese bevrijders en de Duitse bezetters. Bij de muur vielen ook na de bevrijding nog slachtoffers.

Rondom Steenbergen en Welberg hadden Duitse troepen verdedigings-werken aangelegd om de geallieerde opmars tot staan de brengen of te vertragen. Op enkele plaatsen, zoals hier vijftig meter verderop aan de Moerstraatseweg, stond een betonnen anti-tankmuur.

Nadat het Canadese Algonquin Regiment was vastgelopen op Duits mortier- en geweervuur, deden militairen van een andere eenheid op 2 november 1944 opnieuw een poging om Welberg in te nemen. Ook zij kwamen zwaar onder vuur te liggen en kregen bovendien te maken met een Duits Sturmgeschütz, een gemechaniseerd kanon op rupsbanden. Pas toen de Canadese artillerie het Sturmgeschütz wist te vernietigen, was de strijd gestreden.

Maar bij de muur vond na de bevrijding nog een drama plaats. De broertjes Piet en Koos Helmons kwamen er bij een ongeluk met een mijn om het leven.

Dit is een luisterplek: 148. Een Duitse muur
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Zuideinde / raadhuisplein, Welberg, Nederland