Nederland / Audiospot

“Een kruis in de Peel”

BombingDestructionFighting

Markeren

Deel

Route


Op de verlaten Peel stond eens groot erekruis. Het markeerde de plek waar op 7 februari 1945 een bommenwerper neerstortte. Deze was geraakt door Duitse nachtjagers die uitgerust waren met een nieuw radarsysteem. Geallieerde bommenwerpers die geraakt werden probeerden te landen in reeds bevrijd gebied zoals bijvoorbeeld de Peel. Zo ook de Halifax NA-197 en de Halifax NA-260 met aan boord een Franse bemanning. Twee van hen liggen begraven op de plek waar het toestel neerstortte.

In de Peel zijn in WOII tientallen militaire vliegtuigen gecrasht. Het Peelmoeras was een onbewoond gebied. De geallieerden voerden in januari tot maart 1945 veel bombardementen uit op het Ruhrgebied en de Nederrijn. Op 7 februari 1945, de vooravond van het Rijnlandoffensief, waren o.a. Kleve en Goch doelwit.

Op 7 februari 1945, toen de Peel al bevrijd was, crashten enkele minuten na en vlak bij elkaar twee Halifax bommenwerpers met Franse bemanningen. Het ene vliegtuig ontplofte in de lucht en het andere stortte neer.

De stoffelijke resten van twee bemanningsleden van het laatste vliegtuig rusten nog steeds in de Peelbodem op de plaats van het neerstorten. In 1946 is op die plaats een herdenkingskruis geplaatst gemaakt van Kienhout uit de Peel. Het kruis verdween in de loop van de jaren vijftig na ontginning van het gebied. In 2002 is een herdenkingsmonument geplaatst voor alle vliegtuigbemanningsleden die in WOII in de Peel het leven hebben gelaten in Nationaal Park De Groote Peel. De crashes van de beide Halifax bommenwerpers op 7 februari 1945 staan symbool voor alle vliegtuigcrashes in de Peel in WOII.

Moostdijk 15, Ospeldijk