NederlandNoord-Brabant

In september 1944 werd Noord-Brabant toneel van hevige gevechten. Duizenden parachutisten landden in de buurt van Eindhoven, terwijl grondtroepen zich door de provincie haastten om zo snel mogelijk de brug over de Rijn in Arnhem te bereiken. 

Liberation Route Europe

Liberation Route:NederlandNoord-Brabant

In september 1944 ging Operatie Market Garden van start. Amerikaanse parachutisten landden in Noord-Brabant in de buurt van Eindhoven, terwijl geallieerde grondtroepen zich een weg baanden door de provincie om de parachutisten in Nijmegen en Arnhem te bereiken. De hevige gevechten in Noord-Brabant kostten vele militairen en burgers het leven. De veldslagen die volgden veroorzaakten verdere dood en verwoesting, tot de provincie in 1944 werd bevrijd en er een front ontstond langs de Maas.

Luisterplekken

Beleef de historie

Verhaal uitgelicht: Operatie Market Garden

Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen, om zo de goed verdedigde Siegfriedlinie te omzeilen en een snelle opmars naar Berlijn te forceren.

De grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis
Op deze afbeelding:
Operatie Market Garden
Amerikaanse paratroepen landen vlakbij Groesbeek tijdens operatie Market Garden.

Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Hij vond plaats in september 1944. Het doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Op deze manier omzeilde men de goed verdedigde Siegfriedlinie (Westwall), die Duitsland langs de Rijn beschermde. Men hoopte met een snelle opmars naar Berlijn de oorlog voor de kerst te kunnen beëindigen.

Market Garden was een gewaagd plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het werd uitgevoerd door 41.628 man Engelse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen en drie divisies grondtroepen.

De operatie bestond uit twee delen. Operatie Market, de grootste luchtlandingsoperatie ooit, en operatie Garden, de campagne op de grond van het Britse 30e Legerkorps, dat de luchtlandingstroepen bij de veroverde bruggen moest ontzetten.

De operatie was zeer ambitieus, maar faalde door slechte weersomstandigheden en hevig Duits verzet, vooral bij de brug van Arnhem. Maar er waren meer redenen voor de mislukking: een te grote afstand tussen de luchtlandingzones en de bruggen bij Arnhem en Nijmegen, communicatieproblemen, de moeizame opmars van de grondtroepen en fouten bij het opperbevel.

Na de succesvolle Slag om Nijmegen slaagden de geallieerden er niet in om de laatste brug bij Arnhem te veroveren; het werd de spreekwoordelijke ‘brug te ver’.

Lees het hele verhaal