Wybo Boersma

Wybo Boersma

Talen
Engels Nederlands
Boek me
Liberation Route Europe

Wybo Boersma

Vanaf 1960 tot en met 1991 heb ik bij het leger gediend, eerst als dienstplichtige later als beroepsmilitair. In die tijd heb ik binnen en buiten de krijgsmacht tientallen exposities over de Tweede Wereld verzorgd. Zo heb ik tussen 1970 en 1974 rondgereisd met een grote expositie welke diende als voorlichting over het militaire aspect in de periode 19401-945. Sindsdien geef ik regelmatig adviezen aan diverse militaire- en burgermusea.

In  1974 werd ik lid van het bestuur van het Airborne Museum in Oosterbeek en was aanvankelijk verantwoordelijk voor collectie en inrichting. In 1978 heb ik de verhuizing en inrichting van het museum naar het voormalige hotel Hartenstein verzorgd. Vanaf die tijd werden er ook regelmatig Battlefield Tours voor militaire eenheden en burgergroepen verzorgd.
Na het beëindigen van mijn militaire carrière, heb ik ruim 14 jaar (als vrijwilliger) de functie van museumdirecteur waargenomen.
De Battlefield Tours bleven mij interesseren, waardoor ik in 1992 in Engeland mede de Battlefield Trust heb opgericht. Ook ben ik sinds 2005 lid van het Engelse International Guild of Battlefield Guides, gids embleem no 30.
Momenteel organiseer en begeleid ik Battlefield Tours rondom het thema Operatie Market Garden, de 1e Britse Airborne divisie, de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade en de 82e en 1010 US Airborne divisie. Verder gids ik onder anderen rondom de slagvelden van Dieppe, Normandië, Zeeland, Ardennen, Hürtgenwald, Franse acties in Drenthe, Oversteek over de Rijn, 1945, Grebbelinie, bevrijding van Groningen, Zutphen en ’s Hertogenbosh. 

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën