Dirk Hoekendijk

Dirk Hoekendijk

Talen
Engels Duits Nederlands
Boek me
Liberation Route Europe

Dirk Hoekendijk

In 2009, na een 39-jarige Defensie-loopbaan, verhuisde Dirk naar Arnhem. Uit onderzoek van de familiestamboom bleek dat één van de drie Nederlanders, die zijn begraven op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek, een verre neef van zijn echtgenote te zijn. Dit leidde tot een hernieuwde interesse in de gebeurtenissen van september 1944.

De operatie Market-Garden is voor Dirk geen onbekend terrein, omdat hij onder meer diende als docent Tactiek op de Hogere Krijgsschool, als ook op de Koninklijke Militaire Academie. Militaire geschiedenis is dan ook al vele jaren een persoonlijke en professionele interesse. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989, was hij lid van een Landmacht-werkgroep die werd belast met het herschrijven van de Nederlandse landmacht-doctrine. Verder was hij Commandant van de  15 Afdeling Pantser Luchtdoelartillerie, gelegerd in ’t Harde.

Met deze achtergrond verzorgde hij in het verleden al privé-tours voor familie en vrienden vanuit zijn woonplaats Ede. Dit was vaak gebruik makend van de vele kaart- en veldoefeningen met (kandidaat-)officieren. Met een bijzondere interesse in wat de Britten overkwam, is het voor een beter begrip ook noodzakelijk om de Duitse kant te onderzoeken. Hierdoor worden de acties aan weerszijden van deze gevechten duidelijk. Dit geeft hem een uniek tweezijdig perspectief op de gebeurtenissen rond Arnhem in 1944.

Sinds medio 2015 verzorgt Dirk battlefield tours met zijn eigen Battlefield Tours Arnhem 1944 (BTA44). Naast tours vanuit een specifiek Duits perspectief, verzorgt hij ook tours vanuit het airborne-perspectief in de omgeving Wolfheze, Oosterbeek en Arnhem. Hij heeft ervaring met kleine en grote groepen, evenals met korte en lange tours en met het geven van speciale maatwerktours. Hij is verder volledig geaccrediteerd lid van het Internationale Gilde van Battlefield Guides.

Dirk is een Landmacht-veteraan en diende als kolonel gedurende een uitzending van 7 maanden bij de NAVO Training Missie in Irak van begin augustus 2006 tot eind februari 2007.

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën