NederlandGelderland

In september 1944 werd Gelderland het toneel van hevige gevechten. De geallieerden probeerden hier bruggen over een aantal grote rivieren in te nemen om een snelle opmars naar het hart van Duitsland mogelijk te maken. 

Liberation Route Europe

Liberation Route:NederlandGelderland

In september 1944 ging Operatie Market Garden van start. Het doel van deze geallieerde operatie was het veroveren van verschillende bruggen in Nederland, om een snelle doorgang naar Duitsland te bewerkstelligen. In Eindhoven, Nijmegen en Arnhem werden parachutisten gedropt, die bruggen moesten innemen en bezetten tot ze konden worden afgelost door grondtroepen. Helaas bleek de brug in Arnhem voor de geallieerden een brug te ver.

Luisterplekken

Biografieën

Beleef de historie

Verhaal uitgelicht: Operatie Market Garden

Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen, om zo de goed verdedigde Siegfriedlinie te omzeilen en een snelle opmars naar Berlijn te forceren.

De grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis
Op deze afbeelding:
Operatie Market Garden
Amerikaanse paratroepen landen vlakbij Groesbeek tijdens operatie Market Garden.

Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Hij vond plaats in september 1944. Het doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Op deze manier omzeilde men de goed verdedigde Siegfriedlinie (Westwall), die Duitsland langs de Rijn beschermde. Men hoopte met een snelle opmars naar Berlijn de oorlog voor de kerst te kunnen beëindigen.

Market Garden was een gewaagd plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het werd uitgevoerd door 41.628 man Engelse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen en drie divisies grondtroepen.

De operatie bestond uit twee delen. Operatie Market, de grootste luchtlandingsoperatie ooit, en operatie Garden, de campagne op de grond van het Britse 30e Legerkorps, dat de luchtlandingstroepen bij de veroverde bruggen moest ontzetten.

De operatie was zeer ambitieus, maar faalde door slechte weersomstandigheden en hevig Duits verzet, vooral bij de brug van Arnhem. Maar er waren meer redenen voor de mislukking: een te grote afstand tussen de luchtlandingzones en de bruggen bij Arnhem en Nijmegen, communicatieproblemen, de moeizame opmars van de grondtroepen en fouten bij het opperbevel.

Na de succesvolle Slag om Nijmegen slaagden de geallieerden er niet in om de laatste brug bij Arnhem te veroveren; het werd de spreekwoordelijke ‘brug te ver’.

Lees het hele verhaal