The Polish Post Museum - SPOT050

Het Postkantoor Museum in Gdańsk

Plac Obrońców Poczty Polskiej 1/2, Gdańsk, Polen
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bezetting Verzet Terreur en uitroeiing
Liberation Route Europe

Het Postkantoor Museum in Gdańsk

Op 1 september 1979, precies veertig jaar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, werd het Postkantoor Museum in het voormalige Poolse postkantoor van Gdańsk geopend. In het museum wordt het verhaal verteld over de Poolse gemeenschap van de stad tussen 1920 en 1939. De climax van het verhaal vond plaats om 4:45 uur op 1 september 1939 toen de Duitsers het postkantoor aanvielen en daarmee de Tweede Wereldoorlog ontketenden.

Het Poolse Postkantoor Museum in Gdańsk is gevestigd in een indrukwekkend pand, opgetrokken in neo-romaanse stijl. In 1920 begon de Poolse Post haar werk onder de bepalingen van het verdrag van Versailles. Op 5 januari 1925 werd in het gebouw van het  huidige museum het Poolse Post- en Telegraafkantoor nr. 1 gevestigd. Op 1 september 1979, precies veertig jaar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, werd hier het Postkantoormuseum geopend. De kern van de expositie in het Postkantoor Museum beslaan de gebeurtenissen op die historische eerste dag van september in 1939 toen om 4:45 Duitse troepen de aanval openden op het Poolse postkantoor. In het museum zijn unieke documenten en voorwerpen van die periode te zien. Zo is er onder andere een kopie van het aanvalsplan van de Duitsers te zien dat al op 3 juli is gedateerd. In de collectie zijn voorwerpen opgenomen die de verdedigers en de verdediging belichten. Het museum vertelt het verhaal over de Poolse postkantoren en de Poolse gemeenschap in Gdańsk tijdens het interbellum. De expositie laat memorabilia van de Poolse gemeenschap en het Poolse culturele leven uit de ‘vrije stad Danzig (Gdańsk)’ in de jaren 1920 en 1939 zien.

Toeristische informatie

Het Poolse Postkantoor Museum in Gdańsk. Het museum is gevestigd in een statig pand in neo-romaanse stijl dat werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw.

Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://mhmg.pl/oddzial/16/polish-post-museum-in-gdansk

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën