The Cemetery of the Defenders of Westerplatte - SPOT016

De Begraafplaats van de Verdedigers van Westerplatte

Gdańsk, Polen
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bombardementen Verwoesting Gevechten Verzet Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

De Begraafplaats van de Verdedigers van Westerplatte

Na de Tweede Wereldoorlog nam de voormalige plaatsvervangend commandant van het Militaire Transit Depot, kapitein Dabrowski, het initiatief tot het aanleggen van een begraafplaats voor de gevallenen tijdens de Duitse aanval. In 1971 werd op deze begraafplaats de urn met de as van majoor Sucharski herbegraven.

De plaatsvervangend commandant van het depot, kapitein Franciszek Dabrowski, diende na de oorlog in Gdansk-Nieuwe Haven als marineofficier in de rang van 2e luitenant. Hij had het idee voor een begraafplaats voor de gevallenen van Westerplatte. De begraafplaats werd aangelegd te midden van de ruïnes van Wachthuis nr. 5 , waar de meeste verdedigers waren gesneuveld. Ingenieur Stefan Jelnicki ontwierp de begraafplaats en Aleksander Kisielewicz zorgde voor de bouw. Ze plaatsten op het terrein een betonnen kruis en een plaquette met een onvolledige lijst van gevallenen. Kleine pilaren verbonden door kettingen markeerden de omtrek. De openingsceremonie vond plaats op 29 juli 1946, bijgewoond door hoge militaire functionarissen.

In 1957 werd de eerste plaquette vervangen door een nieuwe, met een volledige lijst van namen van de verdedigers. In 1962 verwijderden de autoriteiten het kruis en plaatsten er een Sovjet T-34 tank. Daarop brachten de veteranen het kruis naar de begraafplaats in de Nieuwe Haven. In 1971 werd de urn met majoor Henryk Sucharski's as herbegraven op de begraafplaats. Op 30 augustus 1981 keerde het oorspronkelijke kruis terug dankzij een actie van de 'Solidariteit' beweging. In 1989 werd de tank overgebracht naar een locatie aan de rand van het fort. Op de begraafplaats zelf plaatste men kleinere kruisen.

Mediagallerij

Gdańsk, Polen

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën