ORP Blyskawica – museum ship - SPOT230

ORP ‘Blyskawica’ - Maritiem Museum

Al. Jana Pawła II 1, Gdynia, Polen
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

ORP ‘Blyskawica’ - Maritiem Museum

De ORP Blyskawica, gebouwd in 1936, is de oudste torpedobootjager ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het schip bij enkele cruciale operaties betrokken. De belangrijkste was Operatie Overlord, de geallieerde invasie van Normandië, die het begin vormde van de bevrijding van West-Europa. Het schip is nu te bezichtigen op een buitenlocatie van het Maritiem Museum in Gdynia.

De torpedobootjager ORP Blyskawica was bij haar tewaterlating in 1936 het modernste schip van de Poolse marine, samen met haar dubbelgangster ORP Grom. Enkele dagen voor de Duitse inval in Polen, die het startschot betekende voor de Tweede Wereldoorlog, week het schip met twee andere Poolse torpedojagers uit naar Engeland. Tijdens de oorlog was de Blyskawica onder leiding van de Britse Koninklijke Marine (Royal Navy) betrokken bij enkele operaties rond Narvik tijdens de Noorse campagne en bij de evacuatie van Engelse en Franse troepen in Duinkerken tijdens Operatie Dynamo. Daarnaast escorteerde het andere oorlogsschepen op de Atlantische Oceaan.

Vanaf 1942 nam de Blyskawica deel aan diverse bevrijdingsoperaties van de geallieerden, zoals de landing in Algiers in november 1942. Daarbij werden successen behaald, maar het schip verloor ook manschappen en liep grote schade op. Tot medio 1943 bleef het schip actief in de Middellandse Zee, toen het betrokken was bij de voorbereidingen voor de landing op Sicilië.

Na een flinke opknapbeurt was de Blyskawica klaar voor Operatie Overlord, de invasie van Normandië in juni 1944. Samen met Poolse, Canadese en Britse torpedojagers gaf de Blyskawica de geallieerde troepen rugdekking. In de nacht van 8 juni 1944 raakte het schip betrokken bij gevechten bij het eiland Ouessant in het Kanaal, waarbij een Duitse torpedovloot werd verslagen en twee schepen verloren gingen. De laatste oorlogsdaad van de Blyskawica was het tot zinken brengen van Duitse U-boten die de geallieerden eind 1944 tijdens Operatie Deadlight hadden veroverd.

In 1947 voer de ORP Blyskawica terug naar Polen, waar het nog twintig jaar dienst deed voor de Poolse Marine. Sinds 1976 ligt het schip in de haven van Gdynia en is het als museumschip onderdeel van het Maritiem Museum aldaar.

Toeristische informatie

Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.muzeummw.pl/

Mediagallerij