Museum of the Second World War - SPOT049

Het Museum van de Tweede Wereldoorlog

81-83 Długa St, Gdańsk, Polen
Liberation Route Europe

Het Museum van de Tweede Wereldoorlog

Het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdańsk werd in 2017 geopend. Het museum ligt op een steenworp afstand van twee plekken die een grote rol spelen in de aanzet tot de wereldbrand; het Poolse postkantoor van Gdańsk en de grensovergang Westerplatte. De Duitse aanval op beide plaatsen markeert het begin van de Tweede Wereldoorlog in september 1939.

De stad Gdańsk markeert de plek waar de Tweede Wereldoorlog uitbrak en is daarmee de aangewezen plek voor een museum over de Tweede Wereldoorlog. Het museum staat op een historische plek in de Walowastraat, op 200 meter van het beroemde Poolse postkantoor en slechts drie kilometer verwijderd van de grensovergang Westerplatte.

Het museum vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog, de grootste catastrofe uit de 20e eeuw. Een van de hoofddoelen van het museum is het in beeld brengen van het oorlogsverhaal van Polen en Centraal Europa. Dit verhaal is in het Westen vrijwel onbekend en wijkt sterk af van de ervaringen uit West Europa en de landen buiten Europa.

Het museum is met haar 5.000 m² permanente tentoonstellingsruimte één van de grootste historische musea in Europa. Het museum bestrijkt drie thema’s: De weg naar de oorlog gaat over de achtergrond en aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. De verschrikkingen van de oorlog gaat over de gevolgen voor de burgerbevolking en de ervaringen van burgers, (krijgs)gevangenen, concentratiekampbewoners en gewone soldaten. De lange schaduw van de oorlog beschrijft het einde van de oorlog en de gevolgen: het einde van het Derde Rijk, de bevrijding van Europa en de naoorlogse Oost-Westverdeling van het continent. Daarnaast functioneert het museum als centrum voor educatie, cultuur en onderzoek.

Toeristische informatie

Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.muzeum1939.pl/en/home-page

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën