Museum of Stutthof

Museum Stutthof

ul. Muzealna 6, Sztutowo, Polen
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Holocaust Bezetting Terreur en uitroeiing Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Museum Stutthof

Museum Stutthof is gevestigd in het de voormalige Duitse concentratiekamp Stutthof. Het museum bewaart, onderzoekt en toont archiefstukken en historische voorwerpen. Tentoonstellingen en video's bieden de bezoekers een indringende blik in het leven van de 110.000 mensen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten.

Museum Stutthof in Sztutowo is opgericht in 1962. Belangrijkste doel van het museum is het verzamelen, bewaren, onderzoeken en ontsluiten van documenten en andere primaire bronnen over het kamp. Veel historische gegevens over Stutthof zijn verloren gegaan tijdens de vernietiging van de inboedel in januari 1945. Talrijke documenten werden verbrand, de rest werd verpakt en meegevoerd tijdens de evacuatie van de gevangenen. De SS dropte de documenten vervolgens in een greppel langs de weg in de buurt van Lauenburg (hedendaags Lębork). Toen het Sovjet-leger niet veel later hetzelfde gebied doorkruiste, vonden soldaten de documenten terug en verzonden deze naar het Poolse Rode Kruis in Warschau. Momenteel bezit het museum 69.000 archiefstukken (125 strekkende meter).

Het museum is gevestigd in een deel van de gebouwen van het kamp. Het voormalige Duitse hoofdkwartier bijvoorbeeld is nu een bioscoop. Er zijn ook permanente tentoonstellingen met video's en voorwerpen: objecten van het kampleven, illegaal vervaardigde voorwerpen, door gevangenen gemaakte kunstwerken (tekeningen, foto's, portretten, decoratieve kisten, ringen, zegels, kruisen) en naoorlogse kunstwerken, gewijd aan de nagedachtenis van de slachtoffers van Stutthof. Op deze manier streeft het museum ernaar om het erfgoed van het kamp te onderzoeken en te beschermen, en om zijn bezoekers bewust te maken van de wrede en onmenselijke gevolgen van de oorlog.

Toeristische informatie

Tot 30 minuten voor sluitingstijd kan men in de permanente expositie enkele documentaires zien over de tijd van de nazi-bezetting.

De volgende films worden getoond:
‘Ambulance’ - 16 min
‘Konzentrationslager Stutthof bei Danzig’ - 30 min.
‘Albert Forster’ - 25 min.
‘Stutthof some days later’ - 19 min.
De bioscoop is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier. In de zomer worden tussen 8:00-17:00 elk half uur shows gehouden. In het laagseizoen op verzoek van bezoekende groepen (minimum 15 personen).
Toegangsprijs: 3 PLN / persoon.

Reservering van een gids op voorhand is verplicht. Op de site staat een link naar een speciaal aanvraagformulier. Op deze aanvraag moet staan: naam, adres en telefoonnummer, het aantal bezoekers, de tijd van aankomst en de informatie over de gekozen taal. Telefonische aanvragen van scholen, universiteiten, VVV-kantoren, instellingen et cetera moeten worden bevestigd per fax +48 55 247 83 58. Geen bevestiging betekent geen gids.

Afzonderlijke groepen kunnen dit formulier per e-mail sturen naar boz@stutthof.org. Op deze aanvraag moet staan: naam, adres en telefoonnummer van de aanvrager, aantal bezoekers, tijdstip van aankomst en de gekozen taal. De prijs voor de rondleiding is 140 PLN / groep in het Engels, Duits of Russisch.

U betaalt alleen voor rondleidingen. Gidsen in Engelse of Duitse taal zijn op aanvraag beschikbaar. Bezichtiging van het kampterrein en de exposities van het museum duurt maximaal 2 uur.

Museumbezoek is niet aanbevolen voor kinderen onder 13 jaar.

Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://stutthof.org/english

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën