Monument of the Coast Defenders - SPOT015

Gedenkteken

Gdańsk, Polen
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Verdeling van Europa Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Gedenkteken

In 1966 werd een 25 meter hoog monument opgericht op het schiereiland Westerplatte. De communisten gebruikten het voornamelijk als een propaganda-instrument. Pas vele jaren later werd het monument een belangrijke plaats van herinnering aan de Slag van Westerplatte en het begin van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

De heldhaftige verdediging van het Militaire Transit Depot op Westerplatte was een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Polen. De communistische leiders na de oorlog beschouwden deze confrontatie echter als een strijd van 'bourgeois' Polen en probeerden die herinnering te negeren en verdringen. Hun houding veranderde enigszins met het einde van het stalinisme in 1956. Om de gunst van de Poolse burgers te winnen, deden de communisten gretig een beroep op nationale tradities en symbolen. Mede daarom werd in 1966 op Westerplatte een 25 meter hoog monument opgericht.

Het monument werd echter niet opgedragen aan de verdedigers van Westerplatte, maar de verdedigers van de kust in het algemeen. Hiermee probeerden de communisten al teveel patriottisme in Polen te voorkomen. Zo vindt men bij het monument ook de namen van Moermansk, de Atlantische kust, het Engelse Kanaal en de Middellandse Zee.

Tegelijk met het monument werd een boulevard aangelegd, waarbij een deel van de nog bestaande kazerne werd gesloopt. De historische waarde was ondergeschikt aan de communistische propaganda. Delegaties uit de hele wereld bezochten het monument en er werden militaire ceremonies en officiële bijeenkomsten gehouden. In 1987 bezocht paus Johannes Paulus II het monument. Tegenwoordig is het gedenkteken een van de meest populaire plaatsen voor historische en toeristische uitstapjes.

Mediagallerij

Gdańsk, Polen

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën