Inka Monument - SPOT225

Inka-monument

Ul. Gościnna, Gdańsk, Polen
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Verdeling van Europa Verzet Terreur en uitroeiing
Liberation Route Europe

Inka-monument

Het Inka-monument in Gdansk is opgericht ter nagedachtenis van de Poolse heldin Danuta Siedzikowna alias ‘Inka’ en al die anderen die zich na de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet in de strijd tegen het communisme. Het monument is onthuld in 2015.

Het Inka-monument in Gdansk-Orunia is in 2015 opgericht ter nagedachtenis aan de Poolse Danuta Siedzikowna, die zich in haar korte leven enorm heeft ingezet voor de onafhankelijkheid van Polen. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog streed ze tegen de Duitse, Russische en communistische bezetters van haar land. In 1946 is ze in Gdansk geëxecuteerd.

Nadat haar vader naar Rusland was gedeporteerd en de Gestapo drie jaar later haar moeder vermoorde, bleef Danuta Siedzikowna als wees alleen achter. Hoewel ze pas 15 was, meldde ze zich aan bij het Thuisleger (Armia Krajowa), de gewapende verzetsbeweging van Polen, die trouw bleef aan de Poolse regering in ballingschap in Londen. Als schuilnaam koos ze ‘Inka’, vermoedelijk een verwijzing naar het machtige en bijna onverslaanbare volk in het vroegere Peru.

Na haar opleiding in het Thuisleger ging ze werken als hospitaalsoldaat. In juni 1945 werd ze gearresteerd door de NKVD, de Russische geheime dienst, wegens betrokkenheid bij de anti-communistische ondergrondse. Op 28 augustus 1946, zes dagen voor haar 18e verjaardag, is Danuta Siedzikowna geëxecuteerd in de stadsgevangenis van Gdansk. Pas na de val van het communisme in 1989 zijn ‘Inka’ en haar medestrijders in ere hersteld; in 2015 is er een monument voor haar opgericht.
Dit monument, gemaakt door Andrzej Renes, bestaat uit een borstbeeld van ‘Inka’ op een rechthoekige sokkel waarin haar naam en geboorte- en sterfdatum zijn gegraveerd. Het geld voor het Inka-monument is bijeengebracht door de bevolking van Gdansk. Het monument is op 30 augustus 2015 onthuld, bijna een jaar nadat haar stoffelijke resten op de militaire begraafplaats van Gdansk werden gevonden.

Mediagallerij

Ul. Gościnna, Gdańsk, Polen

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën