Grave of Danuta Siedzikówna, alias ‘Inka’ - SPOT226

Graf van Danuta Siedzikowna, alias ‘Inka’

Gen. Henryka Dąbrowskiego 2, Gdańsk, Polen
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Herinnering Bezetting Verzet
Liberation Route Europe

Graf van Danuta Siedzikowna, alias ‘Inka’

Tijdens het communistische regime in Polen zijn veel anti-communistische verzetsstrijders om het leven gebracht. Een van hen was de 18-jarige Danuta Siedzikowna, alias ‘Inka’, die streed tegen de Duitse en communistische bezetters van haar land. Na de val van het communisme is een zoektocht gestart naar de stoffelijke resten van deze verzetsstrijders. De overblijfselen van Danuta Siedzikowna zijn teruggevonden in 2014.

De vele dodelijke slachtoffers van de Stalinistische geheime politie kregen meestal geen eigen graf. Ze werden anoniem op een onbekende plek begraven. Familie en vrienden kregen niets te horen over de locatie en konden daar ook maar beter niet naar vragen. Tot 1989 stopte de overheid deze kwestie volledig in de doofpot, maar de zaak liet veel Polen en nabestaanden niet los. Tussen 1945 en 1955 zijn naar schatting 50.000 tegenstanders van het regime vermoord.

Pas na de val van het communisme in 1989 kon voor het eerst openlijk worden gesproken over al die mensen die na een schijnproces gevangen gezet, gemarteld of vermoord waren. De oprichting in 1999 van het Poolse Instituut voor de Nationale Herdenking bespoedigde de zoektocht naar de overblijfselen van de anti-communistische verzetsstrijders. In 2003 ging een nationaal programma van start met als doel de begraafplaatsen van de slachtoffers te vinden en hun identiteit te achterhalen, om hen alsnog een gepaste begrafenis te kunnen geven. Ontelbare overlevenden zijn benaderd om DNA af te staan. Meerdere documenten verwezen naar de Garrison begraafplaats in Gdansk; daar zou de communistische geheime politie zijn slachtoffers hebben begraven. In september 2014 begon men daar te zoeken. Met behulp van geo-radar werden vier skeletten gevonden van mensen die met het gezicht naar beneden lagen in kisten zonder deksel. Eén was het skelet van een jonge vrouw met een schotwond aan het hoofd. In maart 2015 bevestigde een DNA-test dat dit het skelet was van Danuta Siedzikowna alias ‘Inka’, de Poolse vrijheidsstrijdster die in 1946 was geëxecuteerd, een week voor haar 18e verjaardag. Op 28 augustus 2016 kreeg deze Poolse heldin, samen met een van haar medeverzetsstrijders, een officiële staatsbegrafenis in Gdansk.

Mediagallerij

Gen. Henryka Dąbrowskiego 2, Gdańsk, Polen

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën