European Solidarity Centre - SPOT048

Het Centrum voor Europese Solidariteit in Gdańsk

Plac Solidarności 1, Gdańsk, Polen
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Verdeling van Europa Verzet
Liberation Route Europe

Het Centrum voor Europese Solidariteit in Gdańsk

Het European Solidarity Centre (ECS) in Gdańsk is niet alleen een museum dat het verhaal vertelt over de Solidariteit (Solidarność) en de anticommunistische oppositie in Polen en Europa, maar ook een plek voor dialoog en bezinning in onze huidige moderne maatschappij.

Het European Solidarity Centre (ECS) hanteert een nieuwe formule. Het is een museum dat niet alleen een verhaal vertelt over Solidariteit (Solidarność) en de anticommunistische oppositie in Polen en Europa, maar ook een centrum dat uitdrukkelijk uitnodigt tot dialoog over onze huidige moderne wereld. Het ECS wil een platform zijn voor debat en discussie over een open samenleving, democratie en mensenrechten. Een ander belangrijk doel is het uitdragen van het idee van vrijheid en solidariteit in landen met autoritaire regimes.

Het ECS is niet alleen opgezet als kenniscentrum over de Poolse maar ook over de Europese geschiedenis. Hier op de voormalige Lenin-scheepswerf leidden stakingen en de oprichting van Solidariteit in 1980 uiteindelijk tot de val van de Berlijnse Muur en de terugkeer van de vrijheid in Oost- en Centraal Europa.

Vlakbij het ECS staat het monument voor de gevallen havenarbeiders. Hier worden de eenenveertig arbeiders herdacht die tijdens de stakingen van december 1970 door de politie werden doodgeschoten. Naast het monument staat het historische poortgebouw nr. 2 van de voormalige Lenin-werf, dat tijdens de staking van 1980 zo belangrijk was. Iets verderop ligt de BHP-hal waar op 31 augustus 1980 de overeenkomst werd getekend tussen het stakingscomité en het Poolse communistische regime. Dit historische akkoord doorbrak de bestaande status quo. Vrijheid bleek geen onmogelijke droom.

De geschiedenis van de Solidariteit-beweging en de daardoor ontstane veranderingen in Centraal- en Oost Europa worden in het ECS gepresenteerd, samen met ongeveer 1800 objecten.

Toeristische informatie

Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.ecs.gda.pl/title,Jezyk,pid,2,lang,2.html

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën