The Story of Stutthof

Geschiedenis van Stutthof

02-09-1939 - 09-05-1945

Sztutowo, Polen
Liberation Route Europe

Geschiedenis van Stutthof

De plannen voor gevangenkamp Stutthof dateren al van ver voor de oorlog. Stutthof was oorspronkelijk een regionaal gevangenkamp dat tijdens de oorlog door de nazi’s is vergroot en opgenomen in hun algemene systeem van gevangenkampen. Tot slot werd Stutthof omgevormd tot concentratiekamp, dat een bijdrage moest leveren aan de uitroeiing van alle Europese Joden.

Lang voordat de oorlog uitbrak, ontwikkelde de nazi-leiding in de Vrije Stad Danzig het idee van een kamp voor ‘ongewenste Poolse elementen’. Sinds 1936 hielden zij nauwlettend Poolse organisaties in de gaten. Een speciale SS-eenheid zocht ondertussen naar locaties om gevangenkampen te bouwen. Slechts een dag na het begin van de oorlog, op 2 september 1939, werd het Stutthof kamp aangelegd.

Na het bezoek van Himmler in november 1941 breidden de nazi’s Stutthof uit tot een interregionaal kamp. Vanaf juni 1944 werd het kamp ook ingezet als instrument voor massale uitroeiing van Joden. Op zijn grootste uitbreiding had het kamp een omvang van 120 ha, uitgestrekt over 39 subkampen. In totaal werden hier 110.000 mensen gevangen gehouden. Onder hen waren Polen, Joden, Russen, Oekraïners, Wit-Russen, Litouwers, Letten, Esten, Tsjechen, Slowaken, Finnen, Noren, Fransen, Denen, Nederlanders, Belgen, Duitsers, Oostenrijkers, Engelsen, Spanjaarden, Italianen, Joegoslaven, Hongaren en Roma (zigeuners). Ze werden blootgesteld aan dwangarbeid, ondervoeding, slechte hygiëne, ziekte en mentale en fysieke marteling. 65.000 mensen overleden als gevolg van de erbarmelijke leefomstandigheden en executies door doodschieten, opknoping, vergassen, dodelijke injecties, mishandeling, marteling, en als gevolg van de ontberingen en moord tijdens evacuaties over land en over zee.

Stutthof werd uiteindelijk op 9 mei 1945 bevrijd door het 48e Leger van het 3e Wit-Russisch front.

Mediagallerij

Sztutowo, Polen

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën