Pre-war Gdańsk

Het vooroorlogse Gdańsk

20-11-1920 - 01-09-1939

Gdańsk, Polen
Trefwoorden voor deze historische locatie
Collaboratie Holocaust Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Het vooroorlogse Gdańsk

Na de Eerste Wereldoorlog werd in het verdrag van Versailles bepaald dat Gdańsk voortaan een vrije stad zou zijn onder auspiciën van de Volkenbond. Deze oplossing werd gekozen om te voorkomen dat Poolse, noch Duitse claims in de toekomst zouden leiden tot nieuwe conflicten. Desondanks ontstond er een explosieve situatie toen nazi-Duitsland van de vrije stad een Duitse stad wilde maken.

Na de Eerste Wereldoorlog herrees Polen weer als onafhankelijke staat. Het verdrag van Versailles bepaalde dat Gdańsk voortaan een vrije stad zou zijn onder auspiciën van de Volkenbond.

Zo hoopte men Poolse en Duitse claims en conflicten in de toekomst te kunnen voorkomen. De Duitse meerderheid voelde niets voor het concept van een vrije stad Gdańsk. Ze wilden het liefst Duits blijven, zoals het in de afgelopen twee eeuwen was geweest.

Na ongeveer 150 jaar deling kreeg de nieuwe herrezen Poolse Republiek haar diep gewenste toegang tot de Baltische Zee. Even ten noorden van Gdańsk werd de moderne Poolse havenstad Gdynia gebouwd. Deze zogenaamde Poolse corridor scheidde Oost-Pruisen van de rest van Duitsland.

Vanaf het begin was de politieke situatie in Gdańsk verre van stabiel. Daardoor groeide de aanhang van de nazi-partij snel. De partij had in 1933 al meer dan 50% van de stemmen in het parlement van Gdańsk. Met die meerderheid op zak voerde de nazi-partij een radicale politiek jegens de Joodse en Poolse minderheden.

Openlijke discriminatie door de Duitse meerderheid dwong veel Poolse inwoners de stad te verlaten. De Joodse gemeenschap werd nog slechter behandeld. Joden werden ronduit geterroriseerd, onteigend en verbannen. De mooie oude synagoge van Gdańsk werd in 1939 verwoest. Tegenwoordig is er nog maar een kleine Joodse gemeenschap over in Gdańsk.

In 1939 eiste Hitler Gdańsk en de regio Pommeren op voor Duitsland. Poolse politici weigerden vervolgens elke territoriale concessie. De weigering was voor Hitler een mooi excuus om Polen aan te vallen. Hiermee ontketende hij de meest verwoestende oorlog van de mensheid tot nog toe.

Mediagallerij

Gdańsk, Polen

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën