Guardhouse nr. 1 - POI014

Wachthuis nr. 1

01-09-1939 - 07-09-1939

Gdańsk, Polen
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bombardementen Verwoesting Gevechten Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Wachthuis nr. 1

Tijdens de Duitse aanval op het Militair Transit Depot was Wachthuis nr. 1 de belangrijkste pijler in de verdediging. De bezetting slaagde erin om de verdediging tot het einde toe vol te houden. Na de oorlog is het Wachthuis enkele tientallen meters verplaatst om uitbreiding van de haven mogelijk te maken. Tegenwoordig is het onderdeel van het Historisch Museum van Gdansk.

Door zijn ligging was Wachthuis nr. 1 de belangrijkste schakel in de keten van verdediging op het schiereiland Westerplatte. De bemanning van het wachthuis bestond uit 13 soldaten onder bevel van Piotr Buder. Op 1 september, tijdens de Duitse aanval op het Militaire Transit Depot, kwam een aantal mannen over van de verlaten buitenpost Prom. De bemanning groeide daarmee uit tot 21 soldaten, uitgerust met drie zware machinegeweren en vier lichte machinegeweren.

Op 2 september werd het wachthuis beschadigd door een nabije inslag; de verdedigers vervingen de verwrongen deur door een geïmproviseerde barricade. Ondanks de voortdurend verslechterende omstandigheden behield de bemanning in het wachthuis bemanning zijn positie.

Na de oorlog werd het verlaten en verwaarloosde Wachthuis bedreigd door plannen om de haven te vergroten. Dankzij de inspanningen van Westerplatte veteranen en activisten kon het 600 ton wegende gebouw in maart 1967 enkele tientallen meters worden verplaatst over een speciaal aangelegd stukje spoorlijn. In 1974 opende een tentoonstelling in het gerenoveerde wachthuis en in 1980 werd het een dependance van het Gdansk Historisch Museum. Op de oorspronkelijke locatie ligt een spoorlijn en een ondergrondse funderingsplaat.

Mediagallerij

Gdańsk, Polen

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën