Liberation Route Europe

Liberation Route Europe
&
National Bevrijdingsmuseum 1944-1945

National Bevrijdingsmuseum 1944-1945, partner van Liberation Route Europa

www.bevrijdingsmuseum.nl

Beleef de vrijheid!
In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Het Bevrijdingsmuseum is een historisch-educatief museum dat het grensoverschrijdende vrijheidsverhaal vertelt van de Tweede Wereldoorlog, de voorgeschiedenis, de na-oorlogse ontwikkelingen en de relatie met de actualiteit. Het museum beoogt d.m.v. multiperspectieve kennisoverdracht, ervaren/beleven en interactie, historisch besef tot stand te brengen in relatie tot de hedendaagse vraagstukken rond vrijheid, democratie en mensenrechten. Daarmee is het museum bestaansverhelderend en levert het een bijdrage aan kritisch burgerschap.

Naast een uitgebreid evenementenprogramma heeft het museum een reeks van arrangementen voor groepen samengesteld. Deze bestaan uit een bezoek aan het museum, lunches, proeverijen op de wijnhoeve, bezoek aan de Duitse stadjes Kranenburg en Kleve, een tour met de Zonnetrein, met de Draisine of met historische militaire voertuigen.

Het Bevrijdingsmuseum biedt daarnaast educatieve programma's voor alle schooltypen, van basis- en voortgezet tot hoger onderwijs. De inhoud is toegesneden op de huidige kerndoelen, eindtermen en curriculae. De basis van elk programma is de vaste tentoonstelling. Er is ruimte voor kennisoverdracht, actieve kennisverwerving en inlevingsmomenten. De jongeren die het Bevrijdingsmuseum bezoeken gaan terug in de tijd en horen, zien, voelen en ruiken de geschiedenis: het museum als een inspirerende leeromgeving. in het museum vind je o.a.:  een maquette Operatie Market Garden, een schuilkelder en Bevrijdingsstraat, een diorama van de Waaloversteek, informatie over krieg am Niederrhein: het Rijnlandoffensief. Ook vind je er de Erekoepel met Roll of Honour en de Mensenrechtenwand. 

In het museum zijn er ook vele activiteiten en Programma’s zoals; rondleidingen en wisselexposities, educatieve programma’s voor jongeren, battlefieldtours en excursies per bus of fiets, herdenkingen en bevrijdingsfestivals in mei en september, evenementen, filmavonden en lezingen en tot slot vind je er de Canadian War Cemetery en Memorial Park.


 

“Door de samenwerking tussen het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en de Liberation Route Europe wordt het verhaal van de bevrijding geplaatst in een Europese context, waardoor het publiek een beter begrip krijgt van de geschiedenis. Dit leidt tevens tot meer bezoek aan het Bevrijdingsmuseum en de verschillende luisterplekken in de omgeving.” Drs. Wiel P.H. Lenders, directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.


 

Locatie Wylerbaan 46561 KRGroesbeek
Liberation Route Europe

Word ook partner van Liberation Route Europe

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die de mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijke regio's tijdens de opmars van de geallieerden. 

Word ook partner
Regional Tourism Board of Luxembourg Ardennes

Regional Tourism Board of Luxembourg Ardennes

Lees meer
Duits-Russisch Museum Berlin-Karlhorst

Duits-Russisch Museum Berlin-Karlhorst

Lees meer
Apeldoorn

Apeldoorn

Lees meer