Liberation Route Europe

Liberation Route Europe
&
Bridge to Liberation Experience

Bridge to Liberation Experience, partner van Liberation Route Europa

www.bridgetoliberation.nl

Arnhem staat wereldwijd bekend om de Slag om Arnhem en de Bridge too far, en Met de Slag om Arnhem werd Arnhem het wereldtoneel van één van de belangrijke veldslagen in de geschiedenis van Europa. September 1944 was de eerste gezamenlijke geallieerde invasie om Europa te bevrijden. Tijdens de Slag om Arnhem bleek de Rijnbrug “een brug te ver”. Het werd een catastrofe die een sleutelrol speelde in het verdere verloop van de oorlog. Sinds 1945 staat in Arnhem het derde weekend van september in het teken van de herdenking van de Slag om Arnhem.

Met duizenden mensen op een historische plek stil staan bij wat oorlog met mensen doet, en samen beseffen wat vrijheid betekent. De Slag om Arnhem staat metafoor voor de “strijd” van burgers en militairen tijdens oorlog toen en nu. Vanuit persoonlijk perspectief wordt het publiek meegenomen in een verhaal over oorlog en vrijheid. Nu het aantal veteranen afneemt en de geschiedenis steeds verder weg ebt is het tijd om verhaal van de Slag om Arnhem weer dichter bij de mensen te brengen.

In 2014 is het initiatief genomen voor een grootse multimediale publieksherdenking van de Slag om Arnhem; Bridge to Liberation Experience.
Na de officiële herdenking van de slag om Arnhem markeert Bridge to Liberation Experience het moment door stil te staan bij het verleden en dit mee te nemen naar het heden en de toekomst.

Stichting Bridge to Liberation heeft zich als doel gesteld om op een nieuwe manier, gebruik makend van verschillende kunstwormen, met een breed publiek, stil te staan bij de Slag om Arnhem om de impact van oorlog in de stad, toen en nu, zichtbaar en voelbaar te maken waardoor het mensen dichter bij elkaar brengt.

Met de afgelopen edities heeft Bridge to Liberation Experience duizenden mensen bereikt. En ook in 2019 komt de ‘The Bridge To Liberation Experience’ weer terug! Een beleving voor jong en oud waar op een unieke manier bij de Slag om Arnhem in 1944 wordt stil gestaan. Door middel van dans, muziek, optredens van grote Nederlandse artiesten, film en special effects worden de verhalen levend gemaakt en komen de emoties bij alle generaties en alle soorten mensen op verschillende momenten binnen.

Dit resulteert in een moment van samen beleven en gedenken. Gedenken’ is meer dan denken aan, herinneren; gedenken heeft te maken met verleden, heden en toekomst. Gedenken is het weer in het heden halen van wat vroeger gebeurd is, op zo’n manier dat het een plaats krijgt in ons leven nu.

Foto: Chiel Eijt

Locatie Jacob Groenewoud plantsoenArnhem
Liberation Route Europe

Word ook partner van Liberation Route Europe

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die de mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijke regio's tijdens de opmars van de geallieerden.

Word ook partner
OAD B.V.

OAD B.V.

Lees meer
Oorlogsmuseum Overloon

Oorlogsmuseum Overloon

Lees meer