Liberation Route Europe

Liberation Route Europe
&
Airborne Museum 'Hartenstein'

Airborne Museum 'Hartenstein', partner van Liberation Route Europa

www.airbornemuseum.nl

Het Airborne Museum is hét museum over de beroemde Slag om Arnhem. Deze vond plaats in september 1944 in het gebied tussen Ede en Arnhem en maakte deel uit van de geallieerde ‘Operatie Market Garden’. Britse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen moesten de bruggen over de rivieren vanaf de grens met België tot aan Arnhem bezetten. De Slag om Arnhem in 1944 is het beroemdste onderdeel van Operatie Market Garden. Het doel was om de verkeersbrug in Arnhem te bezetten om daarna snel door te stoten naar Berlijn. Echter de veldslag werd dramatisch verloren.

Het museum is gevestigd in het vroegere hotel Hartenstein. Dit voormalige hotel was tijdens de Slag om Arnhem het hoofdkwartier van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie onder het bevel van generaal-majoor Roy Urquhart. Het hotel werd tijdens WOII grotendeels verwoest, maar is na de oorlog gerestaureerd. Sinds 1978 is hier het Airborne Museum gevestigd.

In het museum ontdek je hoe heftig de strijd in 1944 is geweest. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. Op deze historische plek komen verhalen over de Slag om Arnhem tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen, als die van de burgers die doodsangst doorstonden. In de ondergrondse ruimte is een museale 'Airborne Experience' gebouwd waar je de strijd meemaakt alsof je er zelf onderdeel van uit maakt. 

Tijdelijke tentoonstellingen
In het museum zijn regelmatig nieuwe tijdelijke tentoonstellingen te zien. Tot en met 31 december 2016 is dat de expositie ‘Going Home. Jozef and Emilia’. Dit is de tweede tijdelijke Novelle tentoonstelling van het Airborne Museum ‘Hartenstein’. 

‘Going Home. Jozef and Emilia’ is het complete oorlogsverhaal, van 1939 tot 1947, verteld door de 93-jarige Jozef Wojciechowski. Jozefs verhaal maakt de ‘grote’ en soms abstracte geschiedenis van Polen in de Tweede Wereldoorlog concreet en invoelbaar. In de tentoonstelling zijn unieke objecten van Jozef te zien en zijn indrukwekkende levensreis, die tekenend is voor vele Poolse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt levensgroot in beeld gebracht. 

Op 2 september 2016 opent de tijdelijke tentoonstelling ‘EGO. Menselijk perspectief tijdens de Slag om Arnhem’ haar deuren in het museum. ‘EGO’ presenteert op unieke wijze het menselijk perspectief samen en op gelijkwaardige wijze van soldaten van verschillende nationaliteiten, van burgers, verzetslieden, mannen, vrouwen en kinderen. Hun indringende verhalen staan centraal.

Rondleidingen in het museum en omgeving
De gevolgen en restanten van de oorlog zijn nog altijd zichtbaar in de omgeving. Onder leiding van een professionele gids kun je een bezoek brengen aan de Airborne begraafplaats of de perimeterwandeling maken. Op de Airborne begraafplaats zijn meer dan 1.750 geallieerde militairen, die gesneuveld zijn tijdens de Slag om Arnhem, begraven. Tijdens de perimeter wandeling worden de feiten, de tastbare sporen en het menselijk verhaal van de Slag om Arnhem verteld. Ook kun je met een gids het museum ontdekken. Meer informatie over de rondleidingen vind je op www.airbornemuseum.nl

Locatie Utrechtseweg 2326862 AZOosterbeek
Liberation Route Europe

Word ook partner van Liberation Route Europe

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die de mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijke regio's tijdens de opmars van de geallieerden. 

Word ook partner
Beek

Beek

Lees meer
VVV Midden-Limburg

VVV Midden-Limburg

Lees meer
Regio Normandië

Regio Normandië

Lees meer