Liberation Route Europe

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Zuid-Oostelijke provincies van Nederland, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen. Sinds 2016 is de zuidelijke route in ontwikkeling, die van start gaat op Sicilië.

Dankzij Liberation Route Europe kunt u de route die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden nu zelf gaan ontdekken en beleven. De route richt zich op de bevrijding van het Europese vasteland van de nationaalsocialistische bezetter en met name op de langdurige gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.

Liberation Route Europe gaat over landsgrenzen heen die ons continent veel te lang hebben verdeeld. Naast aandacht voor de herinneringen van de verschillende landen aan de oorlog wordt een oproep gedaan tot een internationale respons door het complexe erfgoed van de Tweede Wereldoorlog vanuit meerdere historische perspectieven te onderzoeken. Er wordt een link gelegd tussen het verleden en het leven in het huidige Europa en andere delen van de wereld, waarbij de nadruk ligt op de rol van internationale verzoening en een oproep tot reflectie over de waarde van onze felbevochten vrijheden.

Ons doel is de Liberation Route in samenwerking met onze internationale partners te combineren met innovatieve, duurzame toeristische producten en arrangementen om deze belangrijke episode uit de Europese geschiedenis zichtbaarder en toegankelijker te maken voor bezoekers uit alle landen ter wereld.