Nederland / Museum

De Moezeköttel


Markeren

Deel

Route


Door bombardementen en vliegtuigcrashes waren veel boerderijen en huizen in deze Duits-Nederlandse grensregio onbewoonbaar geworden. Er ontstond direcht na de oorlog een groot tekort aan bewoonbare huizen. Daarom werden er vele noodwoningen gebouwd. De kleinste in zijn soort, in het dorp Megchelen, werd gerestaureerd en is weer authentiek ingericht.

Op deze plek stond al vanaf 1840 boerderijtje ‘De Moezeköttel’ met een grote moestuin, boomgaard, akkers en weiland. Het geheel was niet groter dan 1,7 hectare. Toch waren de bewoners helemaal zelfvoorzienend.

In maart 1945, bij de bevrijding van Megchelen, werden veel huizen en boerderijen vernield. Ook het woongedeelte van De Moezeköttel werd in puin gelegd. Hoewel boer Willem Roes en zijn vrouw er niet meer konden wonen, werd het boerenleven hervat. Ondertussen vonden ze onderdak bij de buurman, die als metselaar het boerderijtje wat herstelde en hielp bij de bouw van een noodwoning. In de wederopbouwperiode werden drie soorten noodwoningen gebouwd. De familie Roes kreeg het kleinste model met één slaapkamer.

Gedurende tientallen jaren daarna werd de noodwoning telkens verbeterd. De WC werd bijvoorbeeld naar binnen verplaatst en een voorhok gebouwd voor fietsen en kolen. Tussen 1955 en 1966 veranderde er veel. De Moezeköttel werd wit geverfd en kreeg aansluiting op het elektriciteits- en waterleidingnetwerk.

Naaste buren kochten in 1967 de woning met erf en bouwland. De noodwoning werd een stal voor kalveren. In 2013 begonnen vrijwilligers met de reconstructie van De Moezeköttel, dat tegenwoordig te bezoeken is en fungeert als vertrekpunt voor fiets- en wandelroute. Met ieder jaar in april een feestelijke seizoen opening.