België / Verhaal

Racistische moorden in Wereth


Markeren

Deel

Route


On 17 december 1944 nam een eenheid van de Waffen-SS elf Amerikaanse soldaten gevangen bij de boerderij van de familie Langer in Wereth. Zij werden vervolgens gemarteld en gefusilleerd. Deze mannen maakten deel uit van het 333e Artillery Battalion, dat bestond uit Afro-Amerikaanse soldaten onder leiding van witte officieren.

Terwijl sinds 16 december het Ardennenoffensief in volle gang was, hadden de daar aanwezige Amerikaanse troepen geen andere keuze dan zich terug te trekken. De artillerie bleef echter in positie. De situatie was buitengewoon moeilijk. Het achter de Duitse linies geïsoleerde 333rd Artillery Battalion probeerde toen om in kleine groepjes naar Bastenaken terug te keren. Een van hen verdwaalde in het bos, zes kilometer van de Belgisch-Duitse grens. Hongerig en verkleumd kwamen elf uitgeputte mannen aan bij de boerderij van het echtpaar Langer, dat hun onderdak en voedsel gaf. Het stel werd echter verraden. In de streek, die na de Eerste Wereldoorlog een deel van België was geworden, zagen velen de Amerikanen niet als bevrijders. In overeenstemming met de racistische nazidoctrine viel de SS de Afro-Amerikaanse soldaten aan, die geslagen en gemarteld en vervolgens gefusilleerd werden.

Hun gemartelde lichamen werden pas twee maanden later gevonden, achtergelaten door de inwoners uit angst voor vergelding. Zeven van hen werden op de Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle begraven. De andere vier lichamen werden teruggegeven aan hun families. De verantwoordelijken van de 1e SS Panzer Division werden nooit voor deze daden vervolgd. Sommigen werden echter wel vervolgd voor de massamoord op burgers in Stavelot. De moord op de elf Afro-Amerikaanse soldaten in Wereth, op één na allemaal twintigers, werd vergeten door iedereen behalve hun families.

In 1994 werd op initiatief van de jongste zoon van de familie Langer eindelijk een kruis opgericht op de plaats van executie. Sinds 2004 bewijst een op verzoek van de dorpsbewoners door de Belgische autoriteiten geplaatst gedenkteken eer aan de nagedachtenis van alle Afro-Amerikaanse soldaten die tijdens gevechten of als gevolg van door racisme ingegeven moorden om het leven kwamen. Het is het enige in zijn soort in Europa. In 2006 werd en soortgelijk monument in de Verenigde Staten opgericht op de militaire begraafplaats van Winchendon in Massachusetts. In 2011 werd een film van Robert Child opgedragen aan The Wereth Eleven (de elf van Wereth).