Verenigd Koninkrijk / Plaats van belang

Southampton Common rangeerkamp


Markeren

Deel

Route


Southampton Common werd gebruikt als rangeerkamp voor ongeveer 8500 troepen en 1000 voertuigen. Southampton, de aangewezen rangeergebieden 'C' en 'D', en de lokale bewoners speelden een cruciale rol in de voorbereidingen op D-Day.

Onder de talrijke rangeerkampen in Zuidoost-Engeland was Southampton Common een van de grootste. Er verbleven troepen voor hun inscheping in Normandië. De kampen C18, C19, C20, C21, de 12e ziekenhuistrein en de 12e apotheek waren hier gevestigd en vulden de omliggende velden en wegen met militairen en voertuigen. Southampton werd gekozen als centraal punt voor de distributie van voorraden en de coördinatie van troepenbewegingen, vanwege de uitgestrekte dokken en ligging aan de kust. De stad kwam in feite onder de tijdelijke controle van het Amerikaanse leger.  

Enorme colonnes van Amerikaanse en Britse troepen marcheerden door de straten tijdens oefeningen. De Amerikaanse militaire politie patrouilleerde in het gebied om de papieren van de aankomende en vertrekkende bewoners te controleren. Brian Selman was als jonge jongen getuige van de verplaatsing van de troepen van de weide naar de dokken, klaar om aan boord te gaan en naar het strand van Studland te vertrekken voor landingsoefeningen. Hij had contact met de gelegerde Amerikaanse soldaten en kreeg in ruil daarvoor traktaties zoals fruit en koekjes.  

De impact op de stad was groot. Southampton was een belangrijk doelwit voor bombardementen. Veel gebouwen werden tot puin gereduceerd. De nissenhutten, voertuigen en algemene rommel rond het kamp zorgden voor enige spanning. Er ontstonden vaak relaties tussen jonge vrouwen en Amerikaanse soldaten, ondanks de regels die er waren voor toegang tot het gebied en het prikkeldraad langs de grens van het kamp. Het kamp op de weide gaf een beeld van de ware omvang van Operatie Overlord en zou een link vormen tussen de inwoners van Southampton en de historische gebeurtenissen die zouden volgen.  

Anekdote met dank aan Brian Selman, BBC WW2 People’s War (Brits openbaar archief voor herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog)

The Avenue, Southampton