Verenigd Koninkrijk / Plaats van belang

Creech Woods verzamelkampen A11 en A12


Markeren

Deel

Route


De verzamelkampen A11 en A12, in de bossen bij Denmead, boden plaats aan grote aantallen troepen en uitrusting voor hun vertrek naar Operatie Overlord. Later werden er krijgsgevangenen uit Normandië ondergebracht.

Tijdens de voorbereidingen voor Operatie Overlord werden in Zuidoost-Engeland grote kampen opgezet om troepen en materieel onder te brengen voordat zij naar Normandië vertrokken. Het kamp in Creech Woods bood plaats aan 3850 militairen en 300 voertuigen. Ook diende het als tijdelijk hoofdkwartier voor generaal Eisenhower en generaal Montgomery, die gebruik maakten van het nabijgelegen Creech House gelegen in het Forest of Bere. Diverse regimenten, waaronder de Britse 3e Infanteriedivisie, het 2e bataljon van het Lincolnshire Regiment en later ook Canadese troepen, vestigden zich in het kamp. De Canadese troepen van de Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders zouden tijdens Operatie Overlord landen op Juno Beach.

Aangezien het kamp gesloten was voor burgers, werden de omliggende wegen geblokkeerd door gewapende bewakers. Alleen aanwonenden konden toegang krijgen tot hun huizen door een adresbewijs te overleggen. Tanks en andere pantservoertuigen stonden langs de wegen. De bemanningen woonden in hun voertuigen en waren voor water en eventueel huiselijk comfort afhankelijk van de plaatselijke bevolking. Er ontstond een goede verstandhouding tussen sommige inwoners en de mannen die voor hun deur bivakkeerden. Ze deelden kopjes thee en warme maaltijden met elkaar, totdat ze op een dag plots waren verdwenen. In het holst van de nacht waren de militairen ingescheept. Het kamp was niet zonder risico. Hoewel het kamp goed gecamoufleerd was, bestond het gevaar dat het door Duitse verkenningspiloten zou worden ontdekt. In dat geval zou mogelijk hele gebied worden gebombardeerd, met catastrofale gevolgen voor de huizen en burgers.

Gelukkig werd het kamp niet ontdekt, maar richtten Duitse bommenwerpers zich op het centrum van Portsmouth en de scheepswerf. Toen het kamp later werd omgevormd tot krijgsgevangenkamp, bleven de gevolgen tot ver na het einde van de oorlog merkbaar. Naar verluidt bleven veel krijgsgevangenen in het gebied om op plaatselijke boerderijen te werken.