Duitsland / Plaats van belang

Ost-West-Achse landingsbaan


Markeren

Deel

Route


De landingsbaan van de Ost-West-Achse bevond zich op de huidige Straße des 17. Juni. Tijdens de laatste dagen van de Slag om Berlijn werd de straat, die midden in het park Tiergarten ligt, gebruikt als landingsbaan voor transportvliegtuigen. Deze brachten belangrijke nazifunctionarissen de stad in en uit te brengen en gewonden af te voeren.

De Straße des 17. Juni, die oorspronkelijk de Charlottenburger Chaussee heette, dateert uit 1799 en werd in de 19e eeuw een belangrijke verbindingsweg tussen het centrum van Berlijn en de welvarende westelijke voorsteden. De eerste paardenbussen en trams van Berlijn reden door deze straat. In het nazitijdperk werd de straat gebruikt voor gigantische militaire parades, zoals de pompeuze parade voor Hitlers 50e verjaardag op 20 april 1939. De Charlottenburger Chaussee speelde een centrale rol in het concept van de Ost-West-Achse (Oost-West-As), een belangrijke straatas in Hitlers model voor het toekomstige herbouwde Berlijn, genaamd 'Germania'.

Tijdens de Slag om Berlijn werd de straat gebruikt als landingsbaan voor vliegtuigen. Deze vervoerden een aantal belangrijke nazi- en Wehrmacht-functionarissen naar de Führerbunker, zoals Albert Speer, Hitlers architect en minister van Bewapening en Munitie, en Robert Ritter von Greim, die tot laatste opperbevelhebber van de Luftwaffe werd benoemd. Ook landden er transportvliegtuigen om gewonde soldaten en burgers uit de stad te evacueren. Door beschadigingen en aanhoudend artillerievuur van de Sovjet-Unie gebeurde dit echter maar een paar keer. Rond de straat, die in het park Tiergarten ligt, waren de belangrijkste eenheden van de Duitse artillerie gelegerd, die hun laatste steun verleenden aan het omsingelde Berlijnse garnizoen. Tijdens de laatste dagen van de oorlog vormde de straat een grens tussen het 3e Stootleger en het 8e Gardeleger van de Sovjet-Unie, die vanuit het noorden en het zuiden oprukten naar het centrum van de stad. Een jaar later werd het Sovjetoorlogsmonument van Berlijn-Tiergarten hier gebouwd.

Na de Oost-Duitse volksopstand van 17 juni 1953 werd de straat, die destijds in West-Berlijn lag, omgedoopt tot Straße des 17. Juni. Na de Duitse hereniging is de straat gebruikt voor mega-evenementen, zoals 'fan miles', de Love Parade en andere optochten.