Duitsland / Plaats van belang

Nieuwe Rijkskanselarij


Markeren

Deel

Route


De Nieuwe Rijkskanselarij was een bestuursgebouw dat werd gebouwd voor Adolf Hitler als Führer en kanselier van het Duitse rijk.

De Nieuwe Rijkskanselarij werd ontworpen door Adolf Hitlers hoofdarchitect Albert Speer en werd tussen 1938 en 1939 gebouwd. Tijdens de oorlog vonden er nog aanvullende bouwwerkzaamheden plaats. Het gebouw was bedoeld als vervanging van de Oude Rijkskanselarij, waarvan de façade uitkijkt op de Wilhelmstraße en die sinds 1871 werd gebruikt door kanseliers van het Duitse Rijk. De Nieuwe Rijkskanselarij was een typisch voorbeeld van naziarchitectuur, met een neoklassieke voorgevel, façade, lange zalen, uitgestrekte kamers met hoge plafonds en een kolossaal kabinet versierd met rood marmer, palissander en rozenhout. Tijdens de oorlog werd de Führerbunker toegevoegd aan het bunkersysteem onder de Nieuwe Rijkskanselarij, dat moest dienen als onderdak tijdens geallieerde luchtaanvallen. De schade aan het gebouw was echter gering. Het bleef tijdens de oorlog voor het grootste deel intact. De bunkers dienden tijdens de Slag om Berlijn met succes als ziekenhuis en schuilplaats voor honderden soldaten en burgers.

De Nieuwe Rijkskanselarij zelf was, samen met het gebouw van het ministerie van Luchtvaart, een van de hoofdkwartieren van het centrale verdedigingsgebied Z in Berlijn. Het werd verdedigd door de laatste SS-bewakingseenheden. Ondanks dat er in latere Sovjetverhalen wordt gesproken over 'hevige gevechten' in het gebouw op 1 mei 1945, is hier volgens Sovjetbronnen uit de oorlogsperiode en modern historisch onderzoek zeer waarschijnlijk geen sprake van geweest. Het overgebleven SS- en Führerbunker-personeel verliet het gebouw op dezelfde dag, terwijl de daadwerkelijke gevechten plaatsvonden in het voormalige Gestapo-hoofdkwartier, een paar honderd meter verderop in de Wilhelmstraße.

Na de oorlog werd het gebouw, als symbool voor de nazidictatuur, tussen 1949 en 1956 gesloopt door Sovjet- en Oost-Duitse autoriteiten. Verschillende decoratieve elementen werden geschonken aan musea of andere staatsinstellingen over de hele wereld. Sommige werden echter gestolen of gingen verloren. Een deel hiervan werd in 21e eeuw weer teruggevonden. Tegenwoordig wordt de ruimte van de Nieuwe Rijkskanselarij ingenomen door voormalige Oost-Duitse flatgebouwen en enkele kantoorgebouwen aan de voormalige westzijde.