Duitsland / Plaats van belang

Barakken aan de Rathenower Straße


Markeren

Deel

Route


Het Großdeutschland-wachtbataljon speelde een belangrijke rol in de onderdrukking van het complot van 20 juli 1944 en was gestationeerd in het complex aan de Rathenower Straße. Slechts enkele van de voormalige barakken staan nog altijd overeind.

De voormalige barakken van de Großdeutschland-eenheid bevonden zich in het gebied tussen de Kruppstraße, Rathenower Straße, Seydlitzstraße en Invalidenstraße. Hier was eerder een enorm barakkencomplex gebouwd voor drie garderegimenten van het Pruisische leger. Na de opheffing van de regimenten in 1919 werden hier nog enkele Freikorps-eenheden (die in 1919 de Spartacusopstand onderdrukte) en veiligheidseenheden gestationeerd. In 1922 werd op het terrein een Berlijns wachtcommando opgericht, dat protocollaire functies in de Duitse hoofdstad zou vervullen. In 1939 werd de eenheid gereorganiseerd tot de Großdeutschland-formatie, een elite-eenheid van de Wehrmacht.

Terwijl de meeste onderdelen van de eenheden in Frankrijk en de Sovjet-Unie vochten, bleef het wachtbataljon in Berlijn voor protocollaire taken, hulp bij opruimwerkzaamheden, het zoeken naar slachtoffers van luchtaanvallen en het bewaken van verschillende plaatselijke dwangarbeiderskampen. Het bataljon speelde een cruciale rol in het complot van 20 juli 1944. Het kreeg het bevel van de samenzweerders onder leiding van Claus von Stauffenberg om de leiders van de NSDAP en de SS in Berlijn te arresteren. Na een persoonlijk telefoongesprek van bataljonscommandant Otto Ernst Remer met Hitler werd het wachtbataljon echter onmiddellijk ingezet tegen de samenzweerders. De meesten van hen werden later gemarteld en geëxecuteerd. Aan het begin van de Slag om Berlijn waren de restanten van het nu garderegiment Großdeutschland verwikkeld in gevechten tegen de oprukkende Sovjettroepen in verschillende delen van de stad. De meeste slaagden erin om de stad te ontvluchten. Het complex werd tussen 29 en 30 april 1945 ingenomen door de 207e Geweerdivisie van de Sovjet-Unie, die er zijn divisiehoofdkwartier vestigde.

Na de oorlog werd het gebied gedemilitariseerd en werden de meeste gebouwen (vooral die tussen de Seydlitzstraße en Invalidenstraße) gesloopt. Sommige accommodaties van de voormalige barakken aan de Rathenower Straße staan er nog altijd en worden gebruikt als kantoorgebouw. Andere zijn vervangen door het Fritz-Schloß-Park en moderne appartementencomplexen.