Duitsland / Plaats van belang

Voormalige ambassade van Joegoslavië


Markeren

Deel

Route


Het gebouw van de voormalige ambassade van Joegoslavië werd gebouwd in het nazitijdperk en diende ook als hoofdkwartier van het Rijksministerie voor de Bezette Oostelijke Gebieden. Tegenwoordig is de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen er gevestigd.

De voormalige ambassade van Joegoslavië in de Rauchstraße werd gebouwd op het terrein van een voormalige villa van de Joodse industrieel Paul Mendelssohn Bartholdy, kleinzoon van de beroemde componist Felix Mendelssohn Bartholdy. Het gebouw werd ontworpen door Werner March, die ook het Olympisch Stadion van Berlijn ontwierp, en werd gebouwd tussen 1939 en 1940. March werd verplicht de specificaties van Albert Speer te volgen, die ook algemeen bouwinspecteur van Berlijn was. De beeldhouwelementen werden ontworpen door Arno Breker, een andere prominente kunstenaar uit het nazitijdperk. Het gebouw diende in eerste instantie als onderkomen van de Joegoslavische ambassade.

Na de Duitse invasie van Joegoslavië en Griekenland in de lente van 1941 hield de staat Joegoslavië op te bestaan en vestigden diverse departementen van het Rijk en de NSDAP zich in het gebouw. In mei 1941 vestigde ook Alfred Rosenberg, een van de belangrijkste ideologen van de NSDAP, zijn kantoor in het gebouw, dat later het Reichsministerium für die besetzten Ostgebiete (Rijksministerie voor de Bezette Oostelijke Gebieden) zou worden. Het ministerie kreeg de opdracht deskundigen te verzamelen en plannen voor te bereiden voor het bezettingsbeleid in de oostelijke gebieden, die na aanvang van Operatie Barbarossa zouden worden veroverd door de Wehrmacht. Negen dagen na de beruchte Wannseeconferentie, op 29 januari 1942, werd het gebouw gebruikt voor de volgende conferentie. Hieraan namen zestien mensen deel uit het ministerie van Rosenberg, de Wehrmacht, het RSHA, de partijkanselarij en het ministerie van Justitie om de implementatie van de besluiten uit de Wannseeconferentie te bespreken. In de zomer van 1942 verplaatste het ministerie zijn hoofdkwartier echter naar de voormalige Sovjetambassade aan de straat Unter den Linden.

Het gebouw aan de Rauchstraße werd vanaf dat moment gebruikt als gastenverblijf van het 'Groot-Germaanse Rijk'. Het was een van de twee gebouwen in de straat die de luchtaanvallen overleefden. Tussen 1945 en 1953 werd het gebruikt door de communistische Joegoslavische militaire missie. Van 1953 tot 1990 bood het plaats aan het kantoor van het Oberstes Rückerstattungsgericht für Berlin (hooggerechtshof voor restitutie van Berlijn). Sinds 1995 wordt het gebouw gebruikt door het Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik (de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen).