Duitsland / Plaats van belang

Hochbunker Heckeshorn


Markeren

Deel

Route


De Hochbunker Heckeshorn was onderdeel van de voormalige Reichsluftschutzschule en dient nu als noodhospitaal.

De Reichsluftschutzschule (Rijksschool voor verdediging tegen luchtaanvallen) werd ontworpen door Eduard Jobst Siedler. Deze werd geopend in 1939 om luchtaanvalwachters uit heel Duitsland op te leiden. Om het natuurlijke karakter van de omgeving te behouden, werd het terrein in de eerste plaats niet ontworpen voor barakken, maar als wooncomplex met onderwijsruimten, administratieve gebouwen en garages. In 1943 werd ook de Heckeshorn-bunker, eveneens ontworpen door Siedler, op de locatie gebouwd. Het was een van de grootste bunkers in Berlijn met zijn zes verdiepingen, ingesloten door vier meter dikke muren van gewapend beton.

De bunker diende voor de Luftwaffe als coördinatiehoofdkwartier voor verdediging tegen luchtaanvallen. Er werden zowel luchtafweergeschut als gevechtsvliegtuigen vanuit de verdedigingszone van Berlijn aangestuurd. Ook fungeerde het als hoofdkwartier van de Luftflotte Reich. Bovendien werd de bunker gebruikt als communicatiebureau; hiervandaan werden Berlijnse burgers geïnformeerd over de naderende geallieerde bommenwerpers. Tijdens de Slag om Berlijn in april 1945 werden de Oberkommando des Heeres en Oberkommando der Wehrmacht vanuit Wünsdorf geëvacueerd naar de Heckeshorn-bunker, waar ze ten minste twee dagen verbleven. De Duitse troepen bij Wannsee waren in zware gevechten verwikkeld, in het bijzonder met de 350e Geweerdivisie van de Sovjet-Unie, en slaagden erin de opmars van deze divisie over meerdere dagen te vertragen. Na de oorlog werd het schoolterrein eerst gebruikt als barakkencomplex voor het Amerikaanse leger, en in 1947 werd het heringericht als tuberculosekliniek.

Vandaag de dag is de longkliniek Heckeshorn er gevestigd. In de eerste decennia na de oorlog werd de bunker gebruikt als centrum voor communicatie met West-Duitsland en als kantoor voor het radio- en televisiestation Rundfunk im amerikanischen Sektor (omroep in de Amerikaanse sector). Later werd deze herbouwd voor medische doeleinden. In 1985 werd het een noodhospitaal, waarvan de uitrusting inmiddels gedeeltelijk is afgebroken.