Verenigd Koninkrijk / Museum

Brooklands Museum


Markeren

Deel

Route


Het Brooklands Museum herbergt vandaag de dag een uitgebreide collectie vliegtuigen, vliegveldvoertuigen, auto's, motoren en wapens. Het Brooklands-racecircuit werd tijdens de oorlog gevorderd als vliegtuigfabriek voor Vickers-Armstrongs. Hier werden duizenden Hawker Hurricanes en Vickers Wellingtons gebouwd die van vitaal belang bleken in de Slag om Engeland en de luchtbombardementen voorafgaand aan D-Day.

De militaire vliegtuigfabriek op het Brooklands-racecircuit in Weybridge was een essentieel centrum voor de bouw van talrijke door de RAF gebruikte vliegtuigen, waaronder de Vickers Wellington, gemaakt door Vickers-Armstrongs. De locatie was ook de thuisbasis van Hawker Engineering, dat er Hawker Hurricanes vervaardigde. De RAF was voor de oorlog aanvankelijk van plan Brooklands als opleidingscentrum voor piloten te gebruiken. Dit centrum werd echter uiteindelijk in Sywell gebouwd. 

Helaas was de fabriek een doelwit bij uitstek voor de Luftwaffe. Op 4 september 1940 werd het de faciliteit gebombardeerd, ondanks dat het gecamoufleerd was met extra bomen die het circuit aan het zicht onttrokken. 90 medewerkers kwamen om het leven en 419 raakten gewond. De Hawker-faciliteiten werden twee weken later gebombardeerd. Hierbij raakte niemand gewond. Na de bomaanslagen werd het hoogste personeel, waaronder de beruchte Barnes Wallis, overgeplaatst naar minder opvallende faciliteiten in de omliggende gebieden in Hersham, Cobham en Esher. Na deze overplaatsing ontwikkelde Barnes Wallis de 'stuiterbom', die naar verluidt werd gebruikt in Operation Chastise, het bombardement op het Ruhrgebied dat centraal staat in de film The Dam Busters

De Hawker Hurricanes vergaarden vooral bekendheid doordat ze tijdens de Slag om Engeland werden ingezet naast Spitfires om weerstand te bieden aan de luchtaanvallen van de Luftwaffe. In 1944 werden ze nog steeds gebruikt. Zo werden ze tijdens de Slag om Normandië tussen 5 juni en 29 augustus 1944 ingezet als jachtbommenwerper en voor taken in de tweede linie. De Vickers-Wellington werd gebruikt om de marine te ondersteunen bij de verdediging van de westelijke toegangswegen, en om de beoogde locatie voor de landingen in Normandië te verhullen door het gebied rond Calais te bombarderen. De vliegtuigen die tijdens de landingen werden gebruikt, waren beschilderd met 'invasiestrepen'. Zo konden de geallieerde vliegtuigen beter worden geïdentificeerd. De strepen werden daarna meestal direct overgeschilderd om niet de aandacht van de vijand te trekken. 

In de loop van de oorlog werden er 3000 Hawker Hurricanes en 2500 Vickers Wellingtons in de fabriek gebouwd, maar deze raakte tegen het einde van 1945 in verval. Het terrein werd later aan diverse organisaties verkocht. Vandaag de dag wordt het beheerd door de Brooklands Museum Trust. 

01932 857381, info@brooklandsmuseum.com