België / Monument

Het monument voor Antoine Feneaux


Markeren

Deel

Route


In Jevigné, een plaats in de gemeente Lierneux, tussen Malempré en Vielsalm, werden de Duitse troepen hevig gebombardeerd door de Amerikaanse eenheden. De verantwoordelijke hiervoor was de dorpspastoor.

Op 30 december 1944 werd pastoor Antoine Fenaux gearresteerd door de SS-formaties die waren gestationeerd bij Jevigné. In de dagen daarvoor hadden ze de dorpelingen ondervraagd om hem te vinden, maar zonder succes. De mislukte pogingen maakten hen woest. Toen ze de pastoor uiteindelijk vonden, ging hij zonder zich te verzetten met hen mee. De 61-jarige geestelijke werd ervan beschuldigd een zender te hebben waarmee hij vanaf de kerktoren lichtsignalen stuurde naar de Amerikanen. Als bewijs van wat het Duitse leger 'verraad' noemde, zou hij de inwoners geadviseerd hebben om te evacueren. Hij had daarmee het advies opgevolgd dat door de geallieerde zenders werd uitgezonden sinds de aankomst in Normandië. Er was echter geen bewijs dat hij contact had gehad met de Amerikanen, en er werd nooit een zender gevonden. De SS in het dorp was echter bijzonder agressief en zochten wanhopig naar iemand om de schuld te geven van de serie aanvallen waarmee ze te maken kregen. Antoine werd van dichtbij neergeschoten op de dag dat hij werd gearresteerd, nadat hij zou zijn gemarteld tijdens zijn ondervraging. De inwoners, die waren gevlucht of schuilden in kelders, wisten niet wat er met hem was gebeurd. Desalniettemin gingen er geruchten over zijn executie rond. Pas nadat de Duitse troepen weg waren, vond er een onderzoek plaats. In de tuin van de familie Noël merkten een paar inwoners op dat de grond recentelijk was omgewoeld. Toen ze begonnen te graven, verscheen de stof van een kerkelijk gewaad. Het was het lijk van de pastoor, dat haastig was begraven. 

Op 21 juli 1957 werd er aan het eind van de hoogmis een monument ingewijd aan de route de Manhay. Het is een eerbetoon aan de priester "die hier tijdens zijn werk is gesneuveld, vermoord door de vijand op 30-12-1944". Degenen die verantwoordelijk waren voor wat kan worden omschreven als een oorlogsmisdaad, zijn nooit vervolgd.