Jersey / Plaats van belang

Lager Wick Werkkamp


Markeren

Deel

Route


Lager Wick Labour Camp was een werkkamp gebouwd door de Organisation Todt in 1942 tijdens de Duitse bezetting van Jersey.

De Organisation Todt richtte 14 werkkampen op in Jersey, waarvan sommige bestaande gebouwen in gebruik namen, zoals Fort Regent, West Park Pavilion (nu afgebroken) of Grouville Holiday Camp in Fauvic. Dit laatste werd door de OT overgenomen in december 1941 toen het een kamp werd voor 200 Franse, Spaanse en Noord-Afrikaanse dwangarbeiders die tewerkgesteld waren op Grouville Common en in Les Maltières Quarry. Omdat het kamp geen officiële naam had, werd het door de Spaanse Republikeinse strijdkrachten 'Lager Franco' gedoopt.

'Lager Franco' werd in februari 1942 vervangen door 'Lager Wick', genoemd naar een vereerde Luftwaffe-piloot uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen op Grouville Marsh. Vandaag de dag is dit het enige kamp waarvan nog sporen te vinden zijn - in de vorm van twee grote betonnen toegangspalen waar prikkeldraad omheen gewikkeld is.

In april 1943 bestond het 200 vierkante meter grote kamp uit zeven barakken, mogelijk op palen om ze boven de drassige grond te laten uitsteken, die met honderden tonnen zand was opgevuld. Er was ook een latrineblok en een wachthuisje, alle aan vier zijden opgesteld rond wat waarschijnlijk een paradeplaats was. Nog eens vier barakken breidden het kamp uit langs de weg in een L-vorm, hoewel ze in april 1944 afbrandden. 

Opgemerkt wordt dat Lager Wick na D-Day werd verlaten en vervolgens door de plaatselijke bewoners werd ontmanteld voor brandhout tijdens de strenge winter van 1944/45. 

Archeologische opgravingen die plaatsvonden in 2014, 2015 en 2016 brachten prikkeldraad en afbraakpuin van het kamp aan het licht. Tot de vondsten uit de voormalige kantine van de opzieners behoorden een schnapsglas, manchetknopen en een mok met een adelaar en hakenkruis op de voet. In de hut waar het eten werd bereid, werden grote hoeveelheden schelpen van kleefhoorns en alikruiken gevonden, die getuigen van de karige rantsoenen die de arbeiders kregen en van het extreme voedseltekort op het eiland in het algemeen.

Een gedetailleerd verslag van de archeologische opgravingen is hier te vinden: https://gillycarr.wordpress.com/