Nederland / Verhaal

Het drama bij hotel Boschoord


Markeren

Deel

Route


Op 10 december 1944 veroorzaakt een Britse bom een drama in Loenen. Een bom mist zijn doel en raakt Hotel-Pension Boschoord, in de volksmond bekend als ‘stationskoffiehuis Boschoord’. De bom was bedoeld voor het ernaast gelegen treinspoor. Vijfendertig mensen komen om het leven, waaronder veertien kinderen. Onder hen inwoners van Loenen, maar ook evacués uit Arnhem.

Op het moment van de fatale bomaanval biedt Boschoord - gelegen aan de Hoofdweg 109 - onderdak aan zesenvijftig mensen, waaronder ook evacués die door het oorlogsgeweld in Arnhem zijn gevlucht. Het doel van het Britse bombardement is de spoorlijn te raken, maar de aanval op Loenen loopt uit op een immens drama. Van de drie bommen raakt één de spoorlijn, een ander valt ernaast en een derde bom valt op een overvol Boschoord. Met fatale gevolgen: achtentwintig evacués en zeven inwoners van Loenen om het leven.

Onder de slachtoffers zijn meerdere gezinnen met kinderen. Drie gezinnen zijn vanuit Arnhem naar hotel Boschoord geëvacueerd met de gedachte hier veilig te zijn. Van één gezin komen zeven van de tien kinderen om het leven. Een ander gezin komt uit Loenen en is op deze zondagmiddag op weg naar een familielid. Door de naderende bommenwerpers vlucht het gezin halverwege naar Boschoord om hier te schuilen. Zowel de ouders als hun twee kinderen komen om het leven door het bombardement.

In het Public Record Office in Londen is informatie te vinden over de aanval op Loenen. Uit onderzoek is gebleken dat zes Spitfire jachtvliegtuigen van de Royal Air Force omstreeks 13.25 uur hun aanval op de spoorlijn Apeldoorn-Zutphen zijn gestart. De spoorlijnen worden bijna de hele dag gebombardeerd om de aanvoer van Duits materieel naar het front tegen te houden. Vanwege het slechte weer en een te lage bewolking besluit de vluchtcommandant omstreeks twee uur ‘s middags het spoor tussen Apeldoorn en Dieren te bombarderen. De bommen zijn een fractie te vroeg of te laat afgeworpen, waardoor Boschoord wordt getroffen.

Op 13 december 1944 worden de lichamen begraven op twee begraafplaatsen in Loenen. Op de rooms-katholieke begraafplaats van Loenen is een grafmonument te vinden met de namen van eenentwintig omgekomen evacués. Op deze plek zijn eenentwintig slachtoffers begraven, terwijl drie anderen in de nabije omgeving zijn begraven. De overige elf slachtoffers zijn begraven op het kerkhof van de Nederlands Hervormde Kerk in Loenen, waarvan er later zeven zijn herbegraven op de begraafplaats Moscowa in Arnhem.

Op 18 april 2015 is het muurmonument op de zijgevel van het voormalige hotel Boschoord onthuld. Dit monument eert alle vijfendertig slachtoffers die zijn omgekomen. Jaarlijks wordt er op 10 december een herdenking gehouden.

Hoofdweg 9, 7371 GE Loenen