Nederland / Verhaal

Operatie Faust: voedseltransporten vanaf het ENKA-terrein


Markeren

Deel

Route


In de lente van 1945 beginnen geallieerde troepen aan hun opmars om Nederland te bevrijden. Na een mislukte Operatie Market Garden in september 1944 is de opmars gestagneerd, waardoor alleen een deel van het zuiden en oosten van Nederland is bevrijd. Boven de grote rivieren heeft het land een lange, koude winter gehad en er heerst honger in de grote steden.

Eind april 1945 onderhandelen de geallieerden met de Duitsers om de hongersnood in het westen van Nederland - de Randstad - te verlichten. Op 30 april sluiten ze het Akkoord van Achterveld. Britse en Amerikaanse bommenwerpers hebben toestemming van de Duitse autoriteiten om boven het westen voedsel te droppen. Deze voedseldroppings staan bekend als Operatie Manna en Operatie Chowhound. Minder bekend is het feit dat er ook voedsel is getransporteerd over de weg. De Canadezen noemen dit Operatie Faust. Tweehonderd Britse en Canadese vrachtwagens rijden tijdens Operatie Faust vanaf voedselopslagplaatsen in Oss, Den Bosch en Nijmegen naar het westen.

Op 2 mei 1945 starten de voedseltransporten. Onder meer biscuits, blikken vlees, gecondenseerde melk, suiker en zout worden door Britse vrachtwagens vanuit het depot op het ENKA-terrein in Ede naar de Nude gebracht. Dit is het niemandsland tussen Wageningen en Rhenen. Ondertussen transporteren Canadezen vanuit het depot in Nijmegen voedselpakketten naar de Nude. Ook vanuit Oss en Den Bosch vinden voedseltransporten plaats.

Bij de Nude laden burgers de geallieerde vrachtwagens uit, omdat de Duitsers de lading willen controleren. Vervolgens wordt de lading weer ingeladen. De geallieerden mogen het bezette westen van Nederland niet binnen gaan. Daarom rijden Nederlandse burgers de door de geallieerden gedoneerde vrachtwagens verder richting Utrecht. Hier wordt het voedsel opgeslagen voor verdere distributie.

Stationsweg, Ede