Nederland / Verhaal

Vlammenwerpers in actie


Markeren

Deel

Route


Na de succesvolle oversteek van de IJssel op 11 april 1945 zetten Canadese infanteristen de volgende fase van Operatie Cannonshot in. Ze rukken op richting het gebied ten zuiden van het dorp Wilp. Al snel komt er Duitse weerstand, waardoor hulp van de Canadese artillerie hard nodig is. Ondertussen vertelt een Duitse krijgsgevangene dat er ongeveer zestig Duitsers in het bos zitten verscholen.

Een compagnie rukt onder leiding van kapitein Robert Kitchener Swinton vanaf de IJssel op naar het kruispunt van de Marsstraat en Rijksstraatweg tussen Wilp en Gietelo. Het bos waarin de Duitsers zich schuilhouden ligt ten noorden van de Rijksstraatweg. Onderweg maken de Canadezen aan de Oyseweg in Wilp een Amerikaanse jeep met een Duits kenteken buit. Hoewel het dak en de voorruit zijn verwijderd, verkeert het voertuig verder in uitstekende staat. ‘s Avonds om twintig over negen breken gevechten uit tussen de Canadezen en de Duitsers. Het wordt al snel duidelijk dat hier een belangrijke Duitse verdedigingspost is. Het leidende Canadese peloton komt nu onder intens machinegeweervuur te liggen. Er vallen verschillende slachtoffers aan Canadese kant en de opmars stagneert.

Zonder aarzelen gaat kapitein Swinton naar voren om het peloton in de frontlinie te bereiken. Zichzelf blootstellend aan het geweervuur reorganiseert Swinton in korte tijd het peloton. Net na middernacht zetten de Duitsers een tegenaanval in op de Canadezen rondom de Rijksstraatweg. Er ontstaan felle gevechten. De aanval wordt afgeslagen waarbij veel Duitsers worden gedood of verwond. Een Canadees tankregiment, onder leiding van luitenant George Henry Cressey, steekt in de vroege morgen van 12 april de IJssel over. Rond half vier zetten de Canadese infanteristen de aanval in, waarbij ze problemen hebben om over de dijk te komen. In de ochtend hebben de meeste compagnieën hun doelen stevig in handen: posities rondom codenaam Export (Landgoed De Dijkweide, Wilp), Browning (huis Deventerweg 3, Voorst), Piccadilly (Landgoed De Poll, Voorst) en bij Wordsworth (Marsstraat/Rijksstraatweg). Nu nog het bos zuiveren van Duitsers.

Kapitein Swinton wil pas aanvallen als er een rookgordijn wordt gecreëerd om hun aanval te verbergen. Het is echter voor de tanks niet een veilig gebied om te opereren, dus de betreffende leiding weigert steun te geven. Swinton laat daarom vlammenwerpers komen, aangevoerd door korporaal Russell George Woodward, die zich vrijwillig aanbiedt terwijl hij weet dat het een gevaarlijke klus is. Het is de eerste keer dat de vlammenwerpers op deze manier in de strijd worden gebruikt. Woodward rukt om twee uur ‘s middags in hoge snelheid met zijn drie vlammenwerpers op tot twintig meter van de dijk. Hij neemt hierbij zelf de weg die onder vuur wordt genomen door een antitankkanon. Onder zwaar mitrailleurvuur zet hij het gebied in brand, waardoor de Duitsers zich onmiddellijk overgeven.

De actie van de vlammenwerpers duurt in totaal maar een kwartier. Swinton en Woodward zijn medeverantwoordelijk voor het doorbreken van het laatste hardnekkige Duitse verzet. Vijf Duitsers worden gedood en vijfendertig Duitsers worden gevangengenomen. De buit is groot: vijftien machinegeweren, vijftien licht-automatische wapens, vijftien antitankwapens en een antitankkanon. Swinton ontvangt voor deze actie een Military Cross en Woodward een Military Medal.

Marsstraat, Rijksstraatweg, Wilp