Nederland / Verhaal

De bevrijding van Teuge


Markeren

Deel

Route


Op 13 april 1945 wordt Teuge bevrijd door de 1e Canadese Infanteriedivisie. Verschillende compagnieën van deze divisie zijn twee dagen eerder op 11 april bij Gorssel de IJssel overgestoken. Deze oversteek is tevens het startschot van Operatie Cannonshot: het begin van de bevrijding van de Veluwe en de rest van West-Nederland. De bevrijding van Teuge kost meerdere militairen het leven.

De bevrijding van Teuge is noodzakelijk om de weg naar Apeldoorn vrij te maken. Het dorp Teuge, gelegen tussen Twello en Apeldoorn, wordt verdedigd door Duitse soldaten afkomstig uit Deventer. Een dag eerder is, iets meer naar het oosten, het dorp Twello dankzij een verrassingsaanval van tanks bevrijd. Voordat de Canadezen het bezette Apeldoorn kunnen bevrijden, volgen eerst nog zware gevechten in Teuge en omgeving.

Het dorp wordt vanuit drie kanten aangevallen. Vanuit de Wilpse Achterhoek nadert een Canadees regiment het dorp via de Bottenhoekseweg, de Stationsweg en de Holthoevensestraat. Een ander regiment vanuit Twello via de Rijksstraatweg en landgoed Het Hartelaar. Vanuit het noorden komen Canadezen via de Oude Wezeveldseweg en de Zandenallee. Elk regiment wordt ondersteund door Shermantanks en anti-tankgeschut. Ook wordt gebruikgemaakt van de zogenaamde ‘Crocodile tank’.

Vliegveld Teuge bestaat sinds 1935 en is tijdens de bezettingsjaren door de Duitsers geconfisqueerd. Het vliegveld zou gebruikt worden als basis voor dag- en nachtjagers, maar dit is nooit uitgevoerd. In april 1945 is het aanwezige Duitse bataljon - personeel in opleiding - inmiddels naar Apeldoorn vertrokken. De gevechten om Teuge zorgen aan geallieerde en Duitse kant voor slachtoffers. Er vallen achttien Canadese slachtoffers bij de bevrijding van Teuge en omgeving. De ernstig gewonden worden overgebracht naar het noodhospitaal op de boerderij ‘De Stouwgrave’ van de familie Oolman aan de Leemsteeg 36 in Wilp. De Canadese doden worden met militaire eer begraven bij de Canadese noodbegraafplaats aan de Rijksstraatweg 229 in Teuge, dat naast de boerderij is ingericht. De gesneuvelde Duitse soldaten worden meestal in een schuttersput gedumpt en later herbegraven.

Na de bevrijding wordt het vliegveld in Teuge gebruikt voor verbindings- en koeriersvluchten. Het vliegveld krijgt bekendheid als het koninklijk gezin, prins Bernhard en prinses Juliana en de drie prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet, in augustus 1945 op dit vliegveld terugkeren op Nederlandse bodem. 

 

De Zanden 7395 PA Teuge