Nederland / Monument

Poolse brug in Zaamslag


Markeren

Deel

Route


Tijdens hun opmars naar de Westerschelde trokken Poolse soldaten op 19 september 1944 vanuit Axel richting Zaamslag. De terugtrekkende Duitse troepen hadden de duiker, inclusief een tramlijn, over waterloop De Hoge Heule opgeblazen. De burgerbevolking had met boomstammen het gat snel gedicht.

Nadat de Eerste Poolse Pantserdivisie het dorp zwaar hadden beschoten met granaten, konden door de actie van de burgers de tanks zonder enige tegenstand de waterloop over. Zaamslag was daarmee bevrijd. Enkele dagen na de Duitse capitulatie in mei 1945 werd uit dankbaarheid voor de Poolse bevrijders de brug omgedoopt tot ‘Poolse Brug’. Later is aan de voet van de brug een gedenkmonument aangebracht en een kunstwerk op de brug geplaatst.

Tijdens de jaarlijkse herdenking worden niet alleen de burgerslachtoffers van Zaamslag herdacht, maar ook de meer dan 50.000 Belgische en Franse krijgsgevangen die in mei en juni 1940 via Zaamslag zijn afgevoerd. Ze werden, dorstig en uitgehongerd, in open wagons met de tram vanuit Vlaanderen via Axel en Zaamslag naar de haven van Walsoorden gebracht. Vervolgens werden ze over de grote Nederlandse rivieren afgevoerd naar krijgsgevangenkampen in Duitsland.

Axelsestraat 165-167, 4543 CH