Nederland / Monument

Poolse granaat raakt burgers


Markeren

Deel

Route


Een paar dagen voordat geallieerde soldaten de grens overstaken, vielen er zes burgerslachtoffers door een Poolse granaat die Hulst trof. Een gevolg van 'inschieten' door Poolse artillerie.

Omdat de radio's gevorderd waren door de bezetter, kwamen mensen uit Hulst regelmatig samen op de hoek van de Korte-Lange Nieuwstraat en de Zomerstraat om het laatste nieuws uit te wisselen. Het was een mooie nazomeravond op 13 september 1944 toen om 21.00 uur de eerste artilleriebeschietingen plaatsvonden vanuit De Klinge, 3,5 km verderop in België.

Oprukkende Poolse artillerie-eenheden hadden nieuwe posities ingenomen aan de grens en waren begonnen met 'inschieten'. Dat wil zeggen dat gegevens zoals richting, hoogte en lading nog moesten worden gemeten om de vastgestelde doelen te raken. Een Poolse granaat viel precies op de verzamelplaats van de Hulstenaren. Dit resulteerde in zes doden en verschillende gewonden.

De gesneuvelden werden begraven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Glacisweg. De plaquette herdenkt deze burgerslachtoffers en is gemaakt door beeldhouwer Ronny Ivens.

Zomerstraat, Hulst