Nederland / Monument

Szydlowskiplein


Markeren

Deel

Route


Op het Szydlowskiplein in Axel staat als eerbetoon aan de Poolse bevrijders het monument van Kolonel Szydlowski. Rondom het plein vertellen informatieborden over de bevrijding van Axel.

Kolonel Szydlowski was de bevelhebber van de Poolse eenheden die in september 1944 Axel  bevrijdden. In 1946 werd hij hiervoor benoemd tot ereburger van Axel. Als eerbetoon aan de bevrijders van Axel staat het monument voor Kolonel Zdzislaw Szydlowski aan het plein dat ook zijn naam draagt.

Het kunstwerk bestaat uit drie bronzen platen in een witte zuil. Het oorspronkelijke monument was een gemetselde bank met plaquettes en werd in 1959 onthuld door generaal Maczek van de Eerste Poolse Pantserdivisie. Later zijn de platen uitgevoerd in brons.

Na de herinrichting van het plein in 2016 zijn de bronzen platen herplaatst in het nieuwe monument. Kort daarna werden acht informatieborden geplaatst rondom het plein en in het Szydlowskipark bij de voormalige katholieke begraafplaats. De borden van de 'Bevrijdingsroute’ geven uitleg over de vier dagen strijd tijdens de bevrijding van Axel in 1944.

 

 

Szydlowskiplein, 4571 EW Axel