Nederland / Monument

‘De stervende Pool’


Markeren

Deel

Route


'De Stervende Pool' is een indrukwekkend, bronzen beeld in het centrum van Axel. Een blijvend eerbetoon aan de Poolse bevrijders van de stad

Op 18 september 1948 is aan de Zeestraat in Axel het Pools monument ‘De Stervende Pool’ onthuld. Dit in aanwezigheid van kolonel Zdzislaw Szydlowski en een 30-tal Poolse militairen. Het beeld is gemaakt door  Cephas Stauthamer, Oost Zeeuws Vlaming van geboorte, in opdracht van de gemeente Axel. Het verbeeldt het gestolde stervensmoment van een persoon. Op de plaquette op de sokkel staat de tekst: 'Aan Polen's zonen die op deze grond voor onze vrijheid tot den dood toe streden'.

De linkerhand, op de hartstreek, wijst op de zwaarte van het persoonlijk offer en de uitgestrekte rechterhand biedt als het ware het gebrachte offer aan.  Het bronzen monument is tot stand gekomen na een fondswerving onder de Axelse bevolking en is een eerbetoon aan de Poolse soldaten en de gesneuvelde bevrijders.  Ieder jaar op 4 mei vind bij het beeld de jaarlijkse dodenherdenking van Axel plaats.

Zeestraat, Axel