Nederland / Monument

Mitchellmonument Malburgse Bandijk


Markeren

Deel

Route


Op 25 september 1944 vloog het Dutch 320 squadron op missie. Op de terugvlucht werd de formatie aangevallen door twintig Duitse jagers van de Luftwaffe. Daarbij crashte een Mitchell op de Malburgse Bandijk. Bemanningslid Williams wist nog te ontsnappen uit het neerstortende vliegtuig, maar werd hangend aan zijn parachute doodgeschoten.

Bij de crash kwamen drie bemanningsleden om het leven. De Australiërs Thomas Lennie en Bruce Williams en de Brit Charles Carter. Carter is nog altijd vermist. Het Canadese bemanningslid Frank Bowmaster overleefde de crash.  

Buurtbewoner Frits Baars (24) was getuige van het neerstorten. Bruce Williams (21) werd hangend aan zijn parachute neergeschoten, kwam neer in de Malburgse polder en werd op straat achtergelaten. Baars maakte met gevaar voor eigen leven een noodgraf voor Bruce Williams. Hij begroef de piloot in de berm van de Graslaan en bewaarde het naamplaatje. Dat gaf hij later aan de ondergrondse. 

Na de oorlog werd Williams herbegraven op het oorlogskerkhof in Oosterbeek. Hij rust naast co-piloot Lennie. In 2010 vond voor het eerst een herdenking plaats. De broer van Bruce Williams en de inmiddels overleden Frits Baars waren daarbij aanwezig.  

Vanaf 2011 staat op de locatie van de crash een herinneringsplaquette. 

Malburgse Bandijk, close to John Frostbrug