Nederland / Verhaal

Zware gevechten om Holten


Markeren

Deel

Route


Op 8 april 1945, na hevige gevechten aan de Schipbeek, trokken de Duitse troepen zich terug achter de spoordijk in Holten. In de opmars vanuit Holterbroek baanden de Canadezen zich een weg door de weilanden in noordelijke richting. Ondanks hevig Duits verzet, toonde Sergeant Real Lalonde leiderschap en initiatief tijdens de aanval.

In het heetst van de strijd sneuvelden al enkele militairen van het Frans-Canadese bataljon Le Regiment de Maisonneuve, en Sergeant Lalonde besefte dat snel handelen noodzakelijk was. Zonder orders kroop hij richting de Duitse posities, blootgesteld aan vijandelijk machinegeweervuur. Eenmaal dicht genoeg stormde hij met vastberadenheid naar voren, leegde zijn sten machinegeweer op de Duitse verdedigers en schakelde een Duitser uit, terwijl hij er nog drie verwondde.

De Canadese militair Private Leonard Turgotte bereikte samen met zijn kameraden een positie op 70 meter van de spoordijk bij Holten. Ze werden echter zwaar onder vuur genomen door Duitse machinegeweren en 8,8 granaten vanuit de boerderijen in Neerdorp. Ondanks het intense vuur pakte Turgotte een Bren machinegeweer en vulde zijn zakken met magazijnen. Onder vijandelijk vuur kroop hij naar een strategische positie, waardoor hij de Duitse posities effectief kon bestoken. Dit legde de basis voor gerichte aanvallen op de boerderij met een vlammenwerper.

Canadese tanks van het Fort Garry Horse regiment werden ingezet om de Duitse weerstand te breken. Enkele tanks naderden het kleine viaduct, maar de eerste tank viel ten prooi aan een granaat van een Duitse Pantzerfaust. Desondanks, dankzij de inzet van vlammenwerpers, werd het voor de Duitsers onhoudbaar. Ze lieten zich achterover van de dijk rollen, op zoek naar een veilige ontsnappingsroute naar het noorden.

Hoewel ongeveer 50 Duitse SS-militairen een wanhopige tegenaanval probeerden, werd deze snel afgeslagen. Tegen 18:00 uur was de actie voorbij. Helaas waren er 18 Canadese slachtoffers, waarvan twee gesneuveld. De gevallen soldaten werden bij boerderij Reijlink begraven. Maar liefst 40 Duitse militairen werden tijdens deze heroïsche actie krijgsgevangenen gemaakt.

Neerdorp 7451 CK Holten