België / Verhaal

Bombardement op Goegnies-Chaussée


Markeren

Deel

Route


Goegnies-Chaussé, een grensdorp op de weg van Bavay naar Binche, was waar Duitse troepen zich terugtrokken via Bois Bourdon (Bourdon Bos).

Komende van de Valenciennois hergroepeerden de Duitse troepen zich onder de dekking van het Mormale bos en trokken vervolgens weer oostwaarts. De komst van het Amerikaanse VII Korps stopte echter hun terugtocht.

Bij zonsopgang op zondag 3 september 1944 strekten de Duitse colonnes op mars zich uit over verschillende kilometers, van Malplaquet tot Bois Bourdon. Tegen het einde van de ochtend had zich een verkeersopstopping gevormd in het centrum van Goegnies-Chaussée. De eerste luchtaanval sloeg in, maar het ergste moest nog komen.

Halverwege de middag kwamen de P-47 "Thunderbolts" (geduchte Amerikaanse grondaanvalsvliegtuigen) terug en beschoten en bombardeerden de stilstaande concentratie voertuigen.

Het was een bloedbad van uitgebrande auto's en vrachtwagens, paarden werden afgeslacht in hun karren en Duitse soldaten verschansten zich in de greppels. De huizen van de plaatselijke bewoners werden niet gespaard en de vliegtuigen lieten een desolaat spoor achter zich.

52, Rue de la Chaussée, 7040 Gœgnies-Chaussée